Film

In memoriam – Mira Furlan: Glumica kojoj cijela regija duguje ispriku

mira furlan
Foto: Dalmacijanews
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mira Furlan, proslavljena glumica, preminula je 20. siječnja u dobi od 65 godina. Večernji list doznaje od izvora bliskih obitelji kako je glumica već dulje vrijeme bolovala od bolesti Zapadnog Nila zbog virusa koji joj je prenio zaraženi komarac.

Karijera u Jugoslaviji (1978.-1991.)

Rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955. godine, a interes za glumu pokazala je već u tinejdžerskoj dobi. Akademiju dramskih umjetnosti završava 1978. godine kada ujedno postaje i članicom ansambla HNK-a u Zagrebu. Tijekom 80-godina jedna je od najpopularnijih hrvatskih kazališnih i filmskih glumica Igrala je Petrunjelu u Držićevom „Dundu Maroju” (I. Kunčević), Edith u Shawovom „Đavolovom učeniku” (B. Violić), Annabellu u Fordovom Šteta sto je kurva (G. Paro) i Nataliju Petrovnu u Turgenjevljevom „Mjesec dana na selu” (G. Paro,) za koju osvaja nagradu Dubravko Dujšin.

FOTO: MojTV

Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje. Prvi film u kojem se ističe je „Kiklop” (1982.) Antuna Vrdoljaka za koju je nagrađena Zlatnim arenom u Puli za najbolju sporednu žensku ulogu. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima „U raljama života” (R. Grlić, 1984), „Otac na službenom putu” (E. Kusturica, 1985), „Za sreću je potrebno troje” (R. Grlić, 1985) i „Lepota poroka” (Ž. Nikolić. 1968) za koju opet osvaja Zlatnu arenu, ali za najbolju glavnu ženku ulogu. Od brojnih uloga ostvarenih u programu TVZ-a ističu se interpretacije likova u TV serijama i dramama „Velo misto”, „Rano sazrijevanje Marka Kovača”, „Prestrojavanje”, „Putovanje u Vučjak” i „Smogovci”.

Odlazak u Sjedinjene Američke države

Od kraja 1980-ih većinom radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD gdje prve uloge ostvaruje kazalištu The Hudson Guild Theatre u Los Angelesu, a zatim i na televiziji. Popularnost je stekla u znanstvenofantastičnoj seriji „Babylon 5” i seriji „Lost”. Bila je članica slavnoga The Actors Studija. U Hrvatsku se prvi put vraća 2002. godine.

FOTO: Everett Collection

Dramska prvakinja riječkog HNK-a

Posljednjih je godina Furlan redovito nastupala u kazališnim projektima u Hrvatskoj; većinom u Rijeci gdje je 2015. godine prvi put nakon 25 godina stala na daske hrvatskog nacionalnog kazališta. Dobiva status dramske prvakinje u Hrvatskoj drami HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 2016. godine. Ostvarila nastupe u mnogim projektima među kojima su „Jesenja sonata”, „Kasandra” i „Vježbanje života – drugi put”.

Osjećaj neprihvaćenosti

Godinama je bila u skladnom braku sa srpskim redateljem Goranom Gajićem. Njihova ljubav započela je još 1986. godine nakon što je Mira upisala engleski i francuski jezik na Filološkom fakultetu. Dobiva otkaz iz HNK jer nije htjela odustati od rada u beogradskom kazalištu. Nakon prijetećih poruka, krajem 1991. godine odlazi s Gajićem u SAD kako bi izbjegli političke pritiske i etničke tenzije. U prvo vrijeme Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, dok je njen suprug bio dostavljač, asistent montaže i montažer. „Ljubav je ključ. Ljubav bi se uvijek probila kroz sve moguće teškoće, probleme i izazove”, istaknula je za Gloriju.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari