novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Interliber je off, online popusti su on: Što nude domaće izdavačke kuće?

Foto: Odyssee Belle (Unsplash)
Vrijeme čitanja: 8 minute

Najvažnija hrvatska književna manifestacija Interliber ove se godine, zbog trenutne epidemiološke situacije (pandemije koronavirusa), neće održati na Zagrebačkom velesajmu. Interliber se u kontinuitetu održavao od 1977. godine, a zbog zdravlja svih sudionika i posjetitelja ovu godinu organizatori će ga morati preskočiti. Utješna je vijest da će se održati alternativna verzija sajma i to online. Brojne knjižare diljem Hrvatske, kao i njihove web trgovine, ponudit će sajamske popuste na knjige.

Online kupnja i predstavljanje knjiga

Kupci će moći  kupovati knjige po jeftinim cijenama, a cijela akcija održat će se pod motom Knjiga svima i svuda” na istoimenoj platformi. Platforma uključuje jednu zajedničku web stranicu gdje će se omogućiti online kupnja knjiga, uključujući popularne sajamske cijene u svim knjižarama diljem Republike Hrvatske – dakle, preko 120 knjižara, te ‘Premium program’ koji rade hrvatski urednici, a uključuju organizaciju susreta s raznim piscima predstavljajući svoje knjige.

Interliber na HRT-u

Interliberske aktivnosti moći će se pratiti putem streaminga na web stranici ZNK-a, odnosno na trećem programu Hrvatske radio televizije. To znači da ćemo imati Interliber dislociran u online svijet, u knjižare i na HRT3. Čitav projekt odvija se u suorganizaciji ZNK HGK te u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Gradom Zagrebom. Cilj je ove alternativne verzije Interlibera omogućiti svim ljubiteljima pisane riječi diljem Hrvatske da iz svog doma imaju mogućnost kupnje knjiga po sajamskim cijenama i poslušaju ili pogledaju razgovore s raznim piscima koji će prezentirati svoje nove naslove.

Iako nam je ova godina otkazala toliko iščekivani Interliber, ipak ćemo moći  uživati u novitetima koje su nam nakladnici predstavili putem svojih web shopova.

Od bogate književne produkcije uz primamljive popuste izdvojila sam neke naslove knjiga koje sam pročitala, ali i neke koji su mi već dugo na popisu za čitanje.

Foto: Clem Onojeghuo (Unsplash)

HENA COM


Prva sljedeća knjiga koju imam u planu pročitati iz naklade je Hena Com – roman San sela Ding”, kontroverznog kineskog pisca Yana Liankea. Uznemirujuća priča utemeljena na istinitim događajima suvremene kineske povijesti – nekontroliranoj prodaji krvi koja je uzrokovala epidemiju AIDS-a i pogodila stanovništvo cijele jedne pokrajine. Autor nudi egzistencijalnu parabolu koja obuhvaća apsurdnost i nihilizam u suvremenoj postsocijalističkoj Kini. Žestoka satira kapitalizma i korupcije koju je kritika opisala kao briljantno i mučno, ali istovremeno očaravajuće djelo o cijeni napretka. Roman je zabranjen u Kini.

„Na zemlji smo nakratko predivni” prvi je roman priznatog i nagrađivanog pjesnika Oceana Vounga, vijetnamsko-američkog književnika koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Nije ostavio ravnodušnim niti moju kolegicu koja mi je preporučila ovu knjigu, oduševljena lirskim i metaforičkim stilom bogatom prozom, u kojoj autor daje oštar pogled na američku svakodnevnicu, uronjenu u nasilje, traumu i ovisnost, ali donosi i snažan uvid u vijetnamsku kulturu, utjelovljenu u ženskim figurama svoje obitelji.


FRAKTURA


Nakladnička kuća Fraktura među prvima je najavila da će preskočiti Interliber ove godine (još prije službene odgode) i održati vlastiti sajam. Za interliberski tjedan pripremili su brojne novitete, a u izboru knjiga vam mogu pomoći i urednici u Frakturi.

Preporučujem Bejrutsko društvo paklenog plamena”, kanadskog pisca rođenog u Libanonu, Rawija Hagea, politički i društveno – subverzivan roman za koji sam napisala i recenziju.

Za sve ljubitelje uzbudljivog trilera na prijedlog kolegice odabrala sam Vatra i Monotaur”, drugi nastavak povijesne – stockhlomske noir trilogije Niklasa Natt och Daga. Slojevita pripovijest, slikovito napisana, čija se priča grana u nekoliko novih priča, u kojem čitatelj zakoračuje u labirint, ne naslućujući u kojem njegovom mračnom kutu će ga dočekati Minotaur žedan krvi. („Vatra i minotaur predivan je mizantropski portret u nekadašnjem Stocholmu. Brutalno dobro.”  –BTJ)

Foto: Juliane Liebermann (Unsplash)

NAKLADA LJEVAK


Iz naklade Ljevak odmah ću izdvojiti romanLavr” ruskog autora Jevgenija Vodolazkina. Ovaj višestruko nagrađivani romanm pisan arhaičnim stilom u maniri bajke, prikazuje priču o ljudskim sudbinama u doba smrti, dubokoj meditaciji o vjeri, ljubavi i misterijima. Radnja romana smještena je u 15. stoljeću u Rusiji, pogođenoj epidemijom kuge, u kojoj glavni junak Lavr, seoski iscjelitelj, prolazi neobičan put koji se proteže kroz stoljeća i brojne zemlje u kojima susreće mnoštvo nezaboravnih ekscentričnih likova i legendarnih bića. Roman posjeduje snažnu duhovnu dimenziju kojom propitkuje ljudski život u širem kontekstu povijesti; bavi se velikim pitanjima – konceptom vremena, ljubavi smrti i krivnje.

Iduća je knjiga autorice Linn Ulman Nemirni”, autobiografski naslov kćerke slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Knjiga je pisana u obliku memoara – ili roman zasnovan na memoarima – započeta kao niz razgovora koje je autorica vodila s ocem neposredno prije njegove smrti. Elegičan prikaz sjećanja i gubitka, identiteta i umjetnosti, odrastanja i starenja kroz dijalog između oca i kćeri snimljenih sedam godina ranije.

Ljevak je objavio i drugu stručnu knjigu Uvod u neuroznanost emocija i osjećaja” Gorana Šimića (profesora neuroznanosti i anatomije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu) i njegovih suradnika. Kao i njegova prethodna knjiga „Uvod u neuroznanost pamćenja i učenja”, i ova me oduševila znanstvenim objašnjenjem emocija i osjećaja, koje laici često izjednačuju. Neuroznanstveno istraživanje emocija jedna je od najzanimljivijih znanstvenih disciplina koja ujedinjuju psihologiju i neuroznanost te povezuje druga znanstvena područja i nove spoznaje koje su autori u ovoj knjizi nastojali sažeti i opisati što kraće, ali istovremeno bez gubitka dubine uvida. Riječ je o širokom multidiscipliniranom području u kojem se emocije istražuju na različite načine i na različitim razinama analize pa nije čudno što još uvijek ne postoji slaganje oko definicije emocija i s njom povezanih pretpostavki o prirodi emocija.

Od publicistike svakako preporučujem knjigu Ljudski rod” nizozemskog povjesničara Rutgera Bregmana. Danas, kada je najpopularnije pitanje „Koliko je pozitivnih?”, možda je najbolji način odvraćanja od unaprijed upisanog odgovora – da svjesno zauvijek ostajemo negativni. Upravo ova knjiga došla je u pravo vrijeme pozivajući nas na strastvenu molbu za radikalnom revizijom našeg pogleda na čovječanstvo i poziv na kolektivnu promjenu ponašanja u društvu. Prema autorovu gledištu, čovjekova urođena dobrota je postala zanemarena činjenica, zamagljena stoljećima i kao takva ostala duboko ukorijenjena u našem društvu. Još radikalnija ideja da smo po prirodi zli postala je jedna od najštetnijih mitova našeg vremena – „fikcija opasna po život“. Autor u knjizi pokušava preokrenuti narativ i pokazati kako vjerovanje u dobrotu i altruizam mogu biti novi način razmišljanja i temelj za postizanje promjena u društvu.

Foto: Bantersnaps (Unsplash)

OceanMore


Naklada OceanMore objavila je dvije nove knjige domaćih autora, Zorana Roška Bogart i Seranoga” i Putar i parizer” Jerka Mihaljevića.

Zoran Roško, autor ovog nekonvencionalnog romanaBogart i Seranoga”, osim što je pisac, urednik je u časopisima Libra Libera, Quorum i Tvrđa, veteran je bloga (ima ih tri:Roškofrenija’, ‘Vacum Player’ i ‘Man Who Authored Everything on the Internet’), a po službi i moj kolega knjižničar (zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba kao knjižničar-informator).

„Bogart i Seranoga” roman je koji se ne može usporediti s nijednim romanom domaće književne produkcije pa je samim time autor izdvojen i pomalo osamljen od čitalačke publike. Imala sam čast pročitati roman prije nego što je objavljen, mada je nešto značajno izmijenjen u završnoj verziji, što me veseli jer imam razlog za ponovno čitanje. Kao i u njegovom prethodnom romanu „Minus sapiens”, tako i u ovom, autor koristi sličan motiv – nerazumijevanje među ljudima zbog nemogućnosti ‘ostvarivanja zajedničkog jezika’.

Futurizam bez budućnosti, jedino što se mijenja je prošlost, krimić u kojem ubojstva tek trebaju se dogoditi, grčka tragedija kao priča o algoritmima, likovi koji izgledaju kao Bogart, Bacall, Warhol – sve su to kadrovi ove distopijske avanture koje nam autor nudi u svom romanu. Roško je u svojim krugovima poznat po nadahnutim poetskim stilom, punim žestokih metafora, radikalnih tvrdnji i vizija koje će, moram odmah reći, izazvati kontroverzne reakcije. Definitivno, za vrlo mali postotak čitalačke publike, za one koji nemaju sposobnost razumijevanja za ambivalencije i proturječnosti, ne preporučujem roman.

Foto: Roman Mager (Unsplash)

PROFIL


Od proznih naslova, Profil je pripremio senzacionalan, višestruko nagrađivan roman Djevojka, žena, drugo” britanske autorice Bernardine Evaristo. Ovo je roman o budućnosti i prošlosti, fikcija, ali istovremeno i stvarna priča koja nam govori o tome tko su žene bile, ali i tko su one i danas. Roman koji je preveden u više od 30 zemalja dobio je nagradu Booker, a Evaristo se upisala u povijest kao prva crnkinja koja je dobila to prestižno priznanje.

Od publicističkih izdanja, izdvojila bih Kapital i ideologija” novi bestseler francuskog ekonomista Thomasa Pikettya. U novoj knjizi autor potiče čitatelja da u potpunosti promijeni način gledanja na politiku, ideologiju i povijest. Razotkriva ideje koje su potakle na društvene nejednakosti u prošlom tisućljeću i otkriva koliko isprazne desničarske i ljevičarske politike upropaštavaju društvo danas.

Još jedan zanimljiv naslov koji je objavila naklada Profil je Cijena profita”, nova knjiga nobelovca i jednog od najznačajnijih svjetskih autoriteta u polju makroekonomije Josepha E. Stiglitza. Autor  u knjizi prikazuje analizu sadašnjeg stanja globalnog kapitalizma koji se nalazi u dubokoj krizi prouzročenoj preuzimanjem kontrole korporacija nad vladama.


SANDORF


Moja omiljena izdavačka kuća Sandorf umjesto fizičkog Interlibera nudi nam nevjerojatne popuste online.

Moj prvi odabir je mala knjižica francuskog filozofa Gillesa Deleuzea „Proust i znakovi” u kojoj autor istražuje sustav znakova unutar djela slavnog francuskog romanopisca Marcela Prousta „U potrazi za izgubljenim vremenom”. Deleuze čita Proustovo djelo kao naraciju o znanosti čovjeka i pisma, prateći mrežu znakova koje je izgradio Proust (znakove ljubavi, umjetnosti i duhovnosti) i kreće prema estetici koja kulminira meditacijom o književnom djelu kao ‘stroju’ koji proizvodi znakove. „Umjetnost je jedini način pomoću koje možemo shvatiti istinu o svijetu”… (Deleuze).

Od noviteta u Sandorfu istaknut ću i roman Hotel tišina” suvremene islandske spisateljice Audur Ave Olafsdottir. Roman se bavi velikim pitanjima koja čovjek u sebi postavlja, pitanjima o smislu života, o smrti i o ljubavi koja je u konačnici najvažnija od svega.

Foto: Toa Heftiba (Unsplash)

ŠKOLSKA KNJIGA


Školska knjiga organizira vlastitu verziju Interlibera u svojim knjižarama i na webshopu, a trajat će čak od 10. do 30. studenog. Kompletna sajamska ponuda naslova bit će dostupna s prigodnim popustom.

Među novitetima koje bi Školska knjiga predstavila na Interliberu ističu se novi roman Ivana AraliceDuh zloduha”, bolno iskreni dnevnički zapisi Petra GudeljaZa svojim pjesmama” i „Život na našem planetu” Davida Attenbourgha.

Veliki hit zasigurno je upravo potonja, najnovija  knjiga 94-godišnjeg prirodoslovca i producenta prema kojoj je snimljen divan dokumentarac. Knjiga je bogato svjedočanstvo o njegovoj karijeri dokumentiranja prirodnog svijeta (od 1993. na BBC-u) u kojoj iznosi vlastita zapažanja iz prve ruke o propadanju okoliša i bioraznolikosti planeta.


TIM press


U svojoj novoj knjizi Identet – zahtjev za dostojanstvom i politike zamjeranja”, američki politički fiolozof japanskog podrijetla Francis Fukuyma obrađuje teme političke i pravne filozofije. Uspon politike identiteta u modernim liberalnim demokracijama, piše Fukuyama, jedna je od glavnih prijetnji s kojima se suočavamo; štoviše, ukoliko se ne vratimo na univerzalna shvaćanja ljudskog dostojanstva, osudit ćemo sami sebe na kontinuirani sukob, zaključuje autor.

Još jedna knjiga stavljena na popisu za čitanje – Melodija prirode” nizozemskog fizičara Ive van Vulpena. Riječ je o uzbudljivoj avanturi u kojoj znanost uspijeva prodrijeti sve dublje u tajnoviti svijet koji više ne možemo vidjeti golim okom. U knjizi ne samo da saznajemo koje smo tajne već izvukli iz prirode i kako smo ih primijetili u našem društvu, već se upoznajemo i s pitanjima na koja znanost još nije pronašla odgovor.

Foto: Brandi Redd (Unsplash)

V.B.Z.


VBZ je objavio trinaesti roman talijanskog pisca, glazbenog kritičara i redatelja Alessandra BariccaMlada nevjesta”, koji slovi za njegovo najsmjelije djelo do sad – toliko da je iznenadilo i mnoge njegove poklonike. Priča nas odvodi u jedan neobičan svijet obitelji u koju stižemo zajedno s glavnom junakinjom, Mladom nevjestom, ali ne nalazimo mladoženju, jer on je negdje u Engleskoj gdje se bavi važnijim obiteljskim poslovima. Bariccove su knjige među najtraženijima u našim knjižnicama, jedne od onih za koje se strpljivo bilježite na liste čekanja.


VUKOVIĆ & RUNJIĆ


Nakladnik Vuković & Runjić nudi brojne popularne knjige među kojima izdvajam knjigu američkog kultnog pisca Thomasa Pynchona V”. U ovome postmodernističkom romanu, objavljen davne 1963. godine, sadržana je priča o dvojici glavnih junaka – jednome koji traži nešto što je izgubio, drugome koji nema što izgubiti i o trećoj junakinji V. Potraga za V odvest će nas na vrtoglavo vremensko putovanje po snolikim krajolicima. Većina njegovih djela, pa i ovo, mješavina su crnog humora i fantazije kako bi prikazala ljudsko otuđenje u kaosu suvremenog društva.

 

 

Pogledajte što ove godine nudi glazbena knjižara Rockmark

Be social

Komentari