22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Interliber košarica: O sestrama za manje od 100 kuna

Foto: flickr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebački Velesajam svake godine u ovo vrijeme postaje velika tržnica knjiga. Na štandovima 5. i 6. paviljona svoje mjesto pronalaze romani, stripovi, slikovnice pa čak i CD-i.

Uz raznovrsnu ponudu dolaze i raznovrsne cijene pa posjetitelji mogu pronaći knjige koje koštaju samo 10 kn. Vođeni politikom niskih cijena, odlučili smo baciti oko te skupiti što više knjiga koje govore o sestrinskoj povezanosti, a čiji zbroj cijena neće prijeći 100 kuna.

Imati sestru u svom životu znači imati osobu koja će ti uvijek uzimati sve što posjeduješ i s kojom ćeš se neprestano prepirati, no sestra će ti isto tako uvijek prva pružiti ruku.

1. Sestra (Mozaik knjiga, 30 kn)

Koliko su sestre spremne žrtvovati jedna za drugu govori roman Rosamund Lupton, jasnog naziva, Sestra. Ovaj detektivski roman govori o telefonskom pozivu koji mijenja sve.

Naime, glavna junakinja, Beatrice, putem telefonskog poziva doznaje da joj je mlađa sestra Tess nestala. Beatrice se odmah vraća u rodni London gdje doznaje mnoge stvari o svojoj mlađoj sestri te počinje misliti da je nikada zapravo nije poznavala. No, sestrinska ljubav i privrženost prevagnu te, kada svi prihvate da Tess više nije tu, Beatrice se upušta u opasnu potragu za svojom sestrom i istinom. Kako joj detektivski posao polazi za rukom saznajte na štandu Mozaik knjige uz prigodnu cijenu od 30 kuna.

2. Sestra, kao iza stakla (Naklada Ljevak, 19 kn)

Da sestra nosi komadić tvoje duše izvrsno je prikazano u psihološkom romanu Sestra, kao iza stakla hrvatske književnice Irene Vrkljan u kojem se pripovjedački glas sestre koja priča priču u nekom trenutku isprepliće sa glasom njene mlađe sestre Mire te ona postaje njeno “drugo ja”. Mira je prikazana kao dio same junakinje, iako sestre odnos njeguju putem pisama, citata i novinskih isječaka. Sestra se kroz cijeli roman prisjeća prošlosti i uspomena, a kasnije doznajemo da je Mira poginula u terorističkom napadu u Londonu. No glavna junakinja sestrinski odnos i dalje njeguje skupljajući sve krhotine i uspomene koje su od sestre ostale.

Knjiga je dostupna na štandu Naklade Ljevak za 19 kuna.

3. Kao sestre (Večernji list, 39 kn)

Za one koji nemaju sestru sigurno su je pronašli u najboljoj prijateljici, a taj osjećaj privrženosti pronaći će te i u knjizi Colleen Faulkner.

Radnja prati četiri prijateljice, McKenzie, Auroru, Janine i Lilly, koje od djetinjstva provode ljeta u ljetnikovcu u gradiću Albany Beachu. No, sam ljetnikovac krije opasne uspomene i tajne. Dok slave sve što im život pruža ljeto prolazi, a događaji se odvijaju potpuno neočekivano te im ovo ljeto čine najupečatljivijim dosad. Odgovore na što je i kako potreslo sestrinske odnose ove četvorke pročitajte nakon posjeta štandu Večernjeg lista te ponovno proživite ljeto za 39 kuna.

Ukupna vrijednost navedenih knjiga u totalu iznosi 88 kuna dok sadržaj knjiga produbljuje sestrinske odnose te tek tada vidimo koliko toga zapravo imamo u jednom biću, sestri. A za ovih 12 se počastite sestru kavom.

Be social

Komentari