Intervju

Fast Response: “Težimo stranom tržištu jer puno bolje prolazimo vani nego u Hrvatskoj”

Foto: facebook.com/fastresponsepunkrock
Vrijeme čitanja: 4 minute

Mladi zagrebački punk rock bend Fast Response, kako im i ime kaže, velikom brzinom osvaja publiku i grabi svjetla pozornice. Pajo, Nino, Budha i odnedavno priključen Rudi, osnovani su 2013. godine i od tada uspješno djeluju na hrvatskom, ali i na stranom tržištu. Što ima novo, kakvi su im planovi i tko je šef u bendu otkrila nam je ova zanimljiva četvorka.

Za početak da ponovimo gradivo, kako ste se upoznali i odlučili osnovati bend?

Budha: Jedan mladić Pajo i jedan ne baš mladić Sinke prije četiri godine pokrenuli su priču zvanu Fast Response, pokupili su Budhu putem, a zajedno su skupili braću Rašidagić. Nakon Rašija je došao Veki na bas, koji je odradio jedno lijepo razdoblje benda te ga je nedavno zamijenio dobar stari drugar Rudi iz Frakture Mozga i kreće novo poglavlje benda.

Tko je smislio ime benda?

Budha: Ime benda je smislio mastermind Sinke, brzo je trebalo ime za prvi koncert benda i brzo je odreagirao.

Nastupat ćete na Punk Rock Holiday festivalu u Sloveniji, već ste imali nastupe po susjednim zemljama, pa kako je to nastupati pred stranom publikom?

Budha: Nastup na Punk Rock Holidayu je velika čast i jako smo uzbuđeni zbog toga, jedan od jačih punk festivala u regiji sa odličnim bendovima. Svirat vani je odlično iskustvo, ljudi su ekstremno profesionalni, korektni i srdačni, a i naša muzika bolje prolazi vani jer pjevamo na engleskom jeziku i jako se veselimo sljedećim koncertima po Europi.

Foto: facebook.com/fastresponsepunkrock
Koliko vježbate pred neki nastup? Kako vam generalno izgledaju probe i imate li neki određeni ritual prije izlaska na stage?

Budha: Obično se zareda dosta proba prije koncerata koje su klasika, krv znoj i suze, al’ sve isplati kad dođemo na pozornicu i odradimo koncert, veliko je zadovoljstvo. Prije izlaska na binu nemamo neki određeni ritual, već se samo nadamo da Pajo neće strgat žicu ili zaboravit kak’ pjesme idu 😛

Nino: Koliko god se mi nadali, Pajo će ipak strgat žicu. Ako ne žicu, onda strap (on)!

Postoji li vođa benda ili vlada demokracija?

Budha: Demokracija je utopija 😛 Korektni smo jedni prema drugima pa se nekak’ sve uspijemo dogovorit, al’ uglavnom Rudi ima završnu riječ jer je on jedini glas razuma.

Pišete svoje tekstove, tko je najviše zaslužan za njih i otkud inspiracija?

Budha: Pajo je autor svih tekstova, a inspiraciju crpi sa svih strana, dovoljno se okrenuti oko sebe i imaš pjesmu.

Što privatno slušate i koji su vam glazbeni uzori?

Budha: Različitih smo žanrova svi u bendu, raspon je od reggaea, elektronike, punka, metala, svega što vam padne na pamet.

Kada možemo očekivati novi album?

Budha: Ni mi sami ne znamo, niti ćemo požurivati cijelu priču, nismo imali dobra iskustva sa žurbom i albumima, ali definitivno ove godine 🙂 Također nam u susret izlazi naš izdavač Moorning Wood Records, koji je korektan na najvećoj razini, tako da imamo sreće. Materijala ima, radi se punom parom pa kad dođe pravo vrijeme za to, znat ćemo i mi i vi.

Promijenili ste basista, zašto?

Budha: Ovo nam je treći i nadamo se zadnji basist u bendu – Rudi iz Frakture Mozga. Sa svima smo ostali u super odnosima, jednostavno se dogode životne situacije zbog kojih se stvari promjene i to je to. Svi imamo razne poslove i obaveze pa se pokušavamo uskladiti što više možemo.

Recite nam još neke planove za budućnost, gdje ćemo vas još sve moći čuti?

Budha: Planovi za 2017. godinu su koncerti, koncerti, album, koncerti, koncerti… Za sada su još u dogovorima, ali prvi sljedeći je 16. ožujka s velikim Elvis Jackson i kolegama One Step Away u Tvornici kulture. I naravno PRH, sve ostalo ćemo objaviti na vrijeme.

Kako komentirate ovogodišnje nominacije za Porin?

Budha: Iskreno, nismo pratili… ne znamo ništa o tome.

Ima li netko na hrvatskoj glazbenoj sceni s kim biste voljeli surađivati i koje je općenito vaše mišljenje o trenutnoj glazbenoj situaciji u Hrvatskoj?

Budha: Glazbena scena u Hrvatskoj je dosta dobra, imamo puno bendova koji zvuče svjetski i to nam je jako drago. Za suradnju iskreno nismo razmišljali, al’ nikad ne znaš šta se može dogoditi.

Foto: Marko Bishop Jadro
Težite li više stranom tržištu?

Budha: Istina, težimo više stranom tržištu jer puno bolje prolazimo vani nego u Hrvatskoj. Imamo feedback iz cijelog svijeta, 98% naše muzike kupuju i slušaju stranci, mali dio domaća publika, to je ta boljka engleskog jezika, što je ok, to smo i očekivali. Rijetki su oni koji pjevaju na engleskom jeziku i super prolaze kod nas.

Koja je vaša najranija uspomena vezana uz glazbu i što vam je najdraže kod bavljenja ovim poslom?

Budha: Kao prvo, ne bi ovo zvali poslom, ovo nam je ugodan hobi od kojeg se nekad zaradi džeparac. Poslove imamo sa strane. Najdraža su nam definitivno putovanja i nova poznanstva gdje god dođemo svirati.

Nino: Najranija uspomena na glazbu mi je dok su mi starci k’o klincu puštali Erica Claptona, Rolling Stonese, Janis Joplin i Led Zeppelin. Odveli me na pravi put 😀 Osim Rolling Stonesa…

Kako vidite svoju budućnost?

Budha: Koncerti, koncerti, koncerti …

Be social

Komentari