Intervju

Barcelona Gipsy balKan Orchestra: “Naša najveća snaga je naša raznovrsnost”

Foto: facebook.com/BGKO - Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Vrijeme čitanja: 3 minute

Začarana Močvara nastavlja s provjerenim koncertima pa nam tako 25. veljače drugi puta dovodi jednu jako zanimljivu i neobičnu skupinu glazbenika pod imenom Barcelona Gipsy balKan Orchestra. Bend je osnovan 2012. i prvotno ime glasilo mu je Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, a glazba koju stvaraju originalne su jazz obrade tradicionalne židovske glazbe, romskih melodija te melosa Balkana i istočne Europe. BGKO je nemoguće svrstati u određeni stilski kalup, a tome pridonosi i činjenica da članovi benda dolaze s raznih strana svijeta. Njihov prvi zagrebački koncert još uvijek se pamti (podsjetite se ovdje), a uoči drugog susreta razgovarali smo s njima o pozadini benda, inspiraciji, turnejama i dosadašnjem uspjehu.

Za početak, kako ide turneja? Jeste li iscrpljeni?

Turneja ide odlično, naravno da ima trenutaka kada nas umor savlada, ali sve to nestaje onu sekundu kada treba izaći na pozornicu i upoznati se s novom publikom.

Dolazite iz raznih zemalja, kako ste se upoznali i odlučili osnovati bend?

Sve se dogodilo vrlo spontano. U Barceloni smo se upoznali na raznim svirkama i ideja oko benda zajednički se rodila u želji za istraživanjem balkanske glazbe i repertoara.

Odakle ste točno i koje sve instrumente svirate?

Sandra Sangiao dolazi iz Katalonije i glavni je vokal, Mattia Schirosa je iz Italije i zadužen je za harmoniku, a Julien Chanal iz Francuske za gitaru. Ivan Kovačević dolazi iz Srbije i svira kontrabas, Stelios Togias iz Grčke perkusije, Oleksndr Sora iz Ukrajine svira violinu i Dani Carbonelli iz Katalonije klarinet.

Foto: facebook.com/BGKO – Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Kako ste se odlučili baviti ovako specifičnim stilom glazbe?

Još tijekom naših prvih nastupa, prije nego što je bend uopće postojao, kao individualci počeli smo istraživati zvukove Balkana i istočne Europe. Osjećali smo se ugodno u okruženju koje je svakome od nas, koji potječemo iz različitih glazbenih stilova, dalo slobodu stvaranja nekog novog glazbenog prostora.

Kako ste osmislili ime benda?

Ime benda produkt je mjesta na kojim živimo i gdje smo se upoznali, a i našeg glazbenog stila.

Tko je vođa benda?

Nema vođe, mi smo jedan velika obitelj.

Gdje pronalazite inspiraciju i tko su vam uzori?

Kao što smo već rekli, dolazimo iz različitih glazbenih stilova pa samim time svatko od nas ima različite glazbene utjecaje, ali ako baš moramo odabrati, najveću inspiraciju pronalazimo u grčkoj, balkanskoj, talijanskoj, rumunjskoj tradicionalnoj glazbi, a tu su onda i jazz, elektro, gospel, rock, klasika… Najveća snaga nas kao benda je upravo ta raznovrsnost koja nerijetko preraste u zvukovni kaos koji na kraju zvuči potpuno magično i prirodno.

Što vam predstavlja uspjeh koji ste postigli do sada?

Nismo u potpunosti na “ti” s uspjehom, ne tražimo ga i svjesni smo njegovih mana, ali s druge strane zbog njega imamo priliku putovati svijetom, nastupati i predstaviti našu glazbu. Uspjeh dolazi u paketu sa stresom i najvažnije je zabavljati se i raditi glazbu koju volimo.

Pišete li sami svoju glazbu?

Trenutno ne, ali u budućnosti će se sigurno nešto takvo dogoditi. Pišemo svoje stihove, a za stihove našeg recentnog singla Od Ebra do Dunava zaslužna je Marija Kovačević.

Koliko često i dugo imate probe?

Cijeli život (smijeh), ali imamo čak neki okvirni raspored proba, obično ponedjeljkom i ponekad si priuštimo vikend. S našim rasporedom jako je teško uloviti slobodne dane tako da većinu toga usavršavamo u hodu, na turneji, ulici, kombiju, zapravo bilo kojem mjesto koje nam probudi inspiraciju.

Kako se nosite s pogreškama pri nastupu i promijenite li nekada u trenutku set listu?

Nije rijetko da promijenimo redoslijed pjesama, sve ovisi o atmosferi i mjestu održavanja, a pogreške su nešto na čemu učimo i iz svake izlazimo spremniji za sljedeću.

Koja je najluđa stvar koja vam se dogodila na turneji do sada?

Kombi nam je zakazao u Transilvaniji, 3500 km od doma, usred turneje. Pred nama je bilo još deset koncerata, a 100 kg opreme izgubilo je svoje prijevozno sredstvo. Bilo je to jedno od onih iskustava koje vam promijeni način razmišljanja i podari moć rješavanja problema.

Be social

Komentari