Glazba

Izvještaj – Keops (Palach): Prvi koncert novog smjera

keops
Foto: Gordana Marković
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ove je subote u riječkom Omladinskom kulturnom centru Palach održan koncert hard rock grupe Keops s kolegama Epicentrom kao predgrupom. Ovo je prvi veliki nastup Keopsa s novim vokalistom, Mateom Resmanom, koji se bendu priključio krajem prošle godine te je poznat i kao finalist prve sezone The Voicea, a s kojim su predstavili i neke nove pjesme na kojima su marljivo radili zadnjih nekoliko mjeseci.

Sat vremena je publika iščekivala nastup kad su na pozornicu stupili dečki iz grupe Epicentar, koji su nekoliko mjeseci ranije na istom mjestu osvojili drugo mjesto na 38. Ri Rock festivalu. Ova nas je uvježban petorka vratila u zlatna vremena osamdesetih sa svojim old school pristupom hard rocku, a pošto je u publici bilo pripadnika svih generacija (što se ne događa često) neki su se mogli prisjetiti i nekadašnjih koncerata u Palachu kad su slušali takvu glazbu u drugačijem periodu života. Na njihovim se licima, a najviše na onom pjevača i gitarista, moglo jasno vidjeti da uživaju u toj glazbi, a raspoloženje je dijelila i publika koja ih je pozvala natrag na pozornicu da odsviraju još jednu stvar.

Foto: www.facebook.com/epicentar.cro

Bez daljnjeg odužavanja na pozornicu su stupili Keopsi, a u nju su bila uperena znatiželjna  lica koja je zanimalo kako će izgledati i zvučati ovaj riječki bend s novim vokalom te najavljenim drugačijim pristupom glazbi. Krenuli su sa svirkom nekih starijih i publici dobro poznatih pjesama, gdje se vidjelo da su se dobro pripremili za ovaj nastup, a na Mateovom se licu vidjela strast prema toj glazbi kakvu je nekad pokazivao bivši vokal Toni Šuperina, koji je prošle godine istupio iz benda nakon desetogodišnje suradnje. Negdje usred nastupa je upravo on došao na pozornicu kao posebni gost te večeri te zajedno s bendom simbolično otpjevao pjesmu Odlazim, a publika ga oduševljeno pozdravila pljeskom za rastanak.

Dobar zaokret u smjeru žešćeg zvuka

Za razliku od kolega iz predgrupe, s kojima Keops dijeli posvećenost hard rock žanru, Riječani nude nešto drugačiji zvuk zahvaljujući Mirjani Mičetić na klavijaturama, koja pridodaje poseban štih njihovoj glazbi kakvog od domaćih bendova imaju recimo dečki iz Opće Opasnosti. Kao što je to ranije bilo najavljeno, bend je jučer izveo neke nove pjesme koje ćemo uskoro naći na novom albumu, a koji će biti snimljen na hrvatskom i engleskom jeziku.

keops
Foto: Ziher.hr

Za mišljenje o novom smjeru su tražili i publiku koja ga pozdravila pljeskom, a s promjenom se moram složiti i ja: nove su pjesme dobrodošao odah od ljubavne tematike koja je do sad bila karakteristika njihovih pjesama, a novi, žešći zvuk popraćen je i zahtjevnijim no dobro izvedenim vokalom. Uzmemo li u obzir i činjenicu da će pjesme biti snimljene i na engleskom jeziku, možemo zaključiti na će na ovaj način Keops biti zanimljiviji širem spektru publike, onima koji traže tekstove koji se bave nekim aktualnim društvenim zbivanjima, kao i onima koji se ne nalaze u našoj regiji.

Sve u svemu, Keopsi su krenuli u dobrom smjeru, a jučerašnja dobra popunjenost OKC Palacha (kakva je rijetka u posljednje vrijeme) svjedoči o predanosti publike njihovoj glazbi. Vjerojatno je bilo onih skeptika koji su sumnjali u budućnost benda nakon odlaska Šuperine, no jučer je dokazano da su bili u krivu te smo sigurni da će ovakvih (i većih) nastupa biti još, pogotovo ako uzmemo u obzir dobru usklađenost i ritam u kojem bend funkcionira.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari