Vizart

Tajna veza između Marilyn Monroe i Jamesa Joycea

Marilyn
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U riječkoj će Narodnoj čitaonici u petak, 1. veljače biti predstavljena izložba Joyceova Marilyn Monroe o tajnom književno-intelektualnom životu Marilyn Monroe i njezinom radu nadahnutom Jamesom Joyceom.


Koliko se nas može pohvaliti cjelovitim čitanjem “Uliksa” Jamesa Joycea? Prpošna platinasta plavuša napućenih usana bila je svedena na svoju zanosnost, zbog čega vjerojatno nije ime koje bismo vezali uz irskog modernista. Ili čitanje uopće. Nepravedno stigmatizirana svojim tipskim ulogama, Marilyn Monroe svojih je 36 godina života provela glamurozno, pred okom kamere, dok je privatnost obilježena tragedijom, melankolijom i nesrećom. Međutim, vrlo povučena i introspektivna glumica bila je poklonik književnosti. Knjige Jamesa Joycea, Dostojevskog, Miltona ili Kerouaca naprosto je upijala, a zatim bilježila svoje impresije u poetskim zapisima, dnevnicima, bilježnicama i notesima.

Marilyn Monroe je najreproduciraniji lik u popularnoj kulturi kao ikona glumišta povezivana s klasicima poput “Neki to vole vruće” ili “Muškarci više vole plavuše”, a u medijima je smatrana glupačom. Zbog svojih je eksponiranih veza bila persona non grata, iako je u privatnoj domeni pokušavala kompenzirati manjak formalnog obrazovanja, posebice u vrijeme veze s Arthurom Millerom. Pravog imena Norma Jean Mortenson, za svoje je uloge radila na Metodu s čuvenim Leejem Strasbergom. Improvizacijske je vježbe izvodila čitajući Joyceova “Uliksa”čime je zapanjila i kolegu Marlona Branda koji nije očekivao čuti ovo ime na njezinim crvenim usnama. No osim tajnog odnosa s Joyceom na čijim je djelima ostavljala zabilješke i misli, tajan je bio i studij na UCLA gdje se obrazovala u večernjim satima kako bi iskupila grijehe svoje obitelji koji su je učinili beskućnicom i siročetom.

Izložba Joyceova Marilyn Monroe otkriva veo književno-filmske tajne najveće ikone glumišta 20. stoljeća prema intimnim zapisima skupljenih i dokumentiranih u knjizi Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters koja dokazuje da je Monroe živjela tajan intelektualno-pjesnički život drukčiji od onog za lakomo oko javnosti.


Izložba će biti otvorena u petak, 1. veljače u 18 sati, a moći će se pogledati do 19. veljače u riječkoj Narodnoj čitaonici (Korzo 24).

Za više informacija posjetite Facebook stranice festivala Bloomsday Croatia koji potpisuje izložbu.

Be social

Komentari