Film

„Krampus”: Što se dogodi kada se susretnu folklor i Hollywood?

Izvor fotografije: Hollywoodfilminglocations.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Da su europski i američki običaji povodom božićnih blagdana iznimno drugačiji dokazuje intervju s Austrijskim glumcem Christophom Waltzom, koji je nakon elaboracije blagdana koji svoje korijene vuče iz folklora, bio osupnut šokiranom reakcijom publike (ali i voditelja Jimmyja Fallona) kojoj se pojam Svetog Nikole i Krampusa do tada činio potpuno nepoznat.

Glumac Waltz dodatno je objasnio da se radi o katoličkoj zemlji, čiji običaji su i dalje pod jakim utjecajem kršćanstva na što je voditelj, kako bi malo opustio šokiranu publiku, pokazao patuljka s police (engl. Elf on the Shelf) koji je tradicionalan ornament američkih domova.

Dakako, Krampus je sam po sebi itekako jeziva pojava, stoga nimalo ne čudi da se Hollywood s vremenom odlučio na realizaciju filma u kojemu će antagonist biti ni više ni manje, biće koje ima mnoge filmske oportunitete. Nažalost, ovo je isto tako jedna od rijetkih filmskih realizacija pojave Krampusa, a alternative su uglavnom niskobudžetni trash horor filmovi koji nisu vrijedni gledateljevog vremena, izuzev kratkometražnog slovenskog animiranog filma „Vianočné rozprávanie – Prišiel svätý Mikuláš” (1996), koji na adekvatan nostalgičan način prikazuje priču o Svetom Nikoli i Krampusu.

Foto: Netflixmovies.com/krampus-2015
Tko je u stvari Krampus?

Krampus je antropomorfizirano biće nalik samom Luciferu, koji je svojevrsna pratnja Svetom Nikoli. Krampus, za razliku od sveca koji donosi slatkiše, donosi šibu i onu zločestu djecu kažnjava tako što ih strpa u vreću te odnosi.

Etimologija njegova imena dolazi od Bavarskog krampn što znači mrtav ili od Njemačke riječi kramp/krampen što u prijevodu znači kandža. Njegovi korijeni datiraju još od pretkršćanskog doba, ali prvi čuvani zapisi o Krampusu potječu tek od kraja 16. stoljeća. Ovaj običaj dočekivanja Sv. Nikole i Krampusa očuvao se i do danas, a veže se primarno za Austriju, Bavarski dio Njemačke, Češku, Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku i sjevernu Italiju.

Starije generacije, ali i stanovnici manjih hrvatskih mjesta poput Novske su upoznati s tradicijom ugošćivanja osoba koje se maskiraju u Sv. Nikolu i Krampusa te posjećuju kuće i donose djeci darove, što se prigodno naziva još i Krampusnacht, a prigodno je i Krampusu dati čašicu šnapsa, odnosno,  voćne rakije.

Neočekivani posjetitelj s papcima, lancima i kozjim rogovima

Premisa filma centrirana je na lika Maxa (Emjay Anthony) i njegovu obitelj, kojima u goste dolazi rodbina s majčine strane netom prije Božića. Međutim, Maxu to nimalo ne odgovara jer njegova teta i tetak te rođaci nisu njegov forte, a njegove antipatije dobivaju na jačini jednom kada njegove sestrične izruguju Maxovo pismo Djeda Mrazu.

To rezultirao Maxovim ispadom kao i drapanjem toga istog pisma koje baca kroz prozor u olujnu noć, unatoč očevim intencijama da ga umiri. Naravno, Max, kao ni njegova uža i šira obitelj, nisu mogli očekivati da će noć donijeti snježnu oluju i neželjenog gosta. On će pokrenuti niz događaja koji će osvijestiti njihovu sumnju u nadrealne pojave.

KRAMPUS
Foto: Netflixmovies.com/krampus-2015
Jednostavno, ali sablasno zabavno

„Krampus” pati od amerikanizacije cijele legende o samom biću koje tjera strah u kosti djeci već stoljećima, no ne može se osporiti činjenica da je cijeli film prokleto zabavan. Praznog hoda gotovo da ni nema, a narativ je od svojeg početka do kraja dinamičan. Tome dodatno pridaju šaroliki likovi, čiju glumačku postavu predvode velika imena kao što su Adam Scott u ulozi Maxovog oca, Toni Collette kao majka Sarah, Conchata Ferrell (poznatija kao Berta u „Dva i pol muškarca”), David Koechner kao tetak Howard, ali i druga glumačka imena.

Isto tako, cijeli film je decentna simbioza božićnih elemenata i horor ambijenta koji drži svoju publiku u napetosti, ali pritom uspješno žonglira između obje sfere stvarajući nimalo pretjerano stereotipiziran film, koji je mogao otići u kompletnu krajnost. Isto tako, interpretacija Krampusa nije lagan zadatak, ali je u ovom filmu realiziran na dovoljno odiozan i opskuran, a opet respektabilan način, što redatelj filma Michael Dougherty (koji ima iskustva s režiranjem jezivih filmova kao što su „Trick ‘r Treat” iz 2007.), uspješno odrađuje.

Foto: Netflixmovies.com/krampus-2015
Prigodan film za nadolazeći blagdan

U konačnici, kompletni produkt ne polučuje neku pretjerano dublju fabulu, niti likove s eksponiranim pozadinskim pričama, s kojima gledatelj može empatizirati, ali ipak maestralno uspijeva u onome što mu je primarno usmjerenje – izvrsnu zabavu s notom straha prigodnu za nadolazeći blagdan Svetog Nikole i Krampusa.

Ova božićna crna komedija pati od pretjerano amerikanizirane kinematografske realizacije koja jest predvidljiva, a na momente i malo stereotipna, no nepovoljne ocjene na filmskim mrežama nikako ne bi trebale otjerati gledatelja od filma, koji na itekako adekvatan način uprizoruje Krampusa te tako donosi možda i najpoznatiju ekranizaciju bića koje je remetilo snove djeci diljem Europe u noći s 5. na 6. prosinca.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari