Film

LUPIN: Oživljavanje umjetnika pljačke na Netflixov način

Lupin
Foto: imdb.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Arsène Lupin fikcionalni je umjetnik pljačke kojega je davne 1905. godine stvorio francuski pisac Maurice Leblanc, prvotno ga predstavivši u djelu „Arsène Lupin, Gentleman Burglar“. Lupin je genije svoje vrste; vrsni kriminalac, velemajstor svake vještine i sveznalac koji je korak ispred svakog neprijatelja. Živio je u mnogo djela, njih preko 50, a njegova genijalnost poslužila je kao inspiracija i za novu Netflixovu seriju simboličnog naslova „Lupin“. Serija je podijeljena u dva dijela te je prvih pet epizoda objavljeno 8. siječnja ove godine, dok se drugih pet očekuje u nastavku 2021. godine. Seriju su režirali Louis Leterrier, Marcela Said i Ludovic Bernard.

Gospodin lopov

Protagonist serije Assane Diop (kojeg glumi Omar Sy, inače i komičar) je Lupin 21. stoljeća. Assane ima rješenje za svaki problem, u svakom je trenutku potpuno priseban te kontrolira situacijom, a sve što radi, radi proračunato i bez greške.

Lupin
Foto: imdb.com

25 godina prije trenutne radnje Assaneov otac Babakar lažno je optužen i osuđen za krađu Kraljičine ogrlice, nakita u vlasništvu obitelji Pellegrini za koju je Babakar i radio. Ogrlica se nakon 25 godina izbivanja ponovno pojavljuje na aukciji s početnom cijenom od 17 milijuna eura, a svojim sposobnostima u savršenom planu pljačke krade ju Assane. Assaneov glavni motiv je otkrivanje istine; zašto je njegov otac lažno optužen, tko je glavni krivac i kakve su posljedice kontroverze koja traje već 25 godina odgovori su koje svojim majstorskim sposobnostima želi saznati.

Kako bi osvetio očev nesretan život Assane prolazi kroz sito i rešeto u potrazi za odgovorima. Iako se nama, običnim smrtnicima, čini kako je gotovo nemoguće neprimijećeno upasti u strogo kontrolirani zatvor, a zatim iz njega i pobjeći u svega nekoliko dana, Assane to radi besprijekorno i rutinski, a ako ste mislili da je nemoguće predvidjeti čak i najmanji korak vašeg neprijatelja, Assane je i u ovom području vješt pa gotovo telepatski zna kako njegov najveći neprijatelj diše.

Svi lopovi (ni)su isti

Spomenuti dio priče je viđen nebrojeno mnogo puta i ne donosi ništa novo, no uzevši u obzir da se podosta megauspješnih filmova i serija slične ili iste tematike bazira na jednakoj radnji ovu činjenicu moramo prihvatiti. Što je danas uopće original?

Lupin
Foto: imdb.com

No, ovo izdanje hollywoodske radnje na francuski način definitivno ima i ponekih primjetnih nedostataka te nelogičnosti u scenariju pa ni u savršenoj realnosti planovi koje Assane besprijekorno stvara vjerojatno ne bi bili mogući bez posljedica, ili uopće. Usprkos tome, serija je i dalje napeta, a svaki Assaneov korak je uzbudljiv upravo zbog činjenice da mu nitko ne stoji na putu, još. Napetost, akcija te u konačnici i zabava faktori su koji mogu nadvladati poneku rupu u scenariju, ako su izvedeni na zanimljiv, ili barem na način koji će odgovarati publici, što „Lupinu“ dobrim dijelom i uspijeva.

Igra prošlosti i sadašnjosti

Neupitno dobar i hvalevrijedan element serije je primjena retrospekcije. Isprepletanje događaja koji se zbivaju trenutno, no i onih koji su se zbili 25 godina prije glavne radnje odrađeno je odlično i diže kvalitetu serije. Osim što kroz retrospekciju pobliže saznajemo kakvo je bilo Assaneovo odrastanje i život prije središnje zavrzlame, saznajemo i pozadinu cijele priče pa bih se usudio reći da je prošlost narativno jednako važna kao i trenutni događaji.

Lupin
Foto: imdb.com

Kvaliteti serije zasigurno doprinosi i način na koji su izvedeni konkretni prijelazi između sadašnjosti i prošlosti; zanimljivim montažerskim rješenjima oni su izvedeni potpuno harmonično pa možda ni nećete primijetiti tren u kojem je došlo do retrospekcije, no znat ćete u kojem se vremenu prikazani događaj zbio. Igra s retrospekcijom odlično se uklapa u priču.

Valja pohvaliti i samu vizualnost jer Pariz zbog kreativno odrađenih kadrova izgleda stvarno predivno, a cijeloj priči daje notu autentičnosti i uvjerljivosti. Gluma je također veliki plus, likovi se doimaju stvarnima i uvjerljivima te nema pretjerane filozofije, a Omar Sy je odradio odličan posao.

Lupin
Foto: imdb.com

Znam da sada već tražim dlaku u jajetu, ali moram spomenuti da u oči upada negledljivi CGI u prvoj epizodi serije kada se Assaneovi pomagači prilikom bijega automobilom zalete i razbiju stakleni krov muzeja Louvre, no ova scena (koja je i fizički neizvediva) srećom traje svega nekoliko sekundi pa ćete ju vjerojatno izbjeći ako u pravom trenutku posegnete za kokicama. Ne vidim razlog zbog kojeg je ista morala biti uključena, a uz sitnu preinaku scenarija budžet potrošen na loše renderiranje (i rentanje Ferrarija) mogao je biti uložen u korisnije svrhe. Volim dobar CGI.

Inspiracije ne nedostaje

Kao što sam već spomenuo, serija je inspirirana likom Arsènea Lupina. Motivi Lupina prožimaju se od prvog do zadnjeg reza; od voice-over citata pa do same fizičke knjige kao važnog simbola. Zanimljiv detalj je i to što Assane koristi lažne identitete koji su sastavljeni od imena Arsène Lupin pa su Perenna Luis ili pak Paul Sernine zapravo samo spretna igra preslaganja slova.

Osim sa svjesno nadahnutim Lupinom, seriju nije teško usporediti niti s filmovima poput „Oceanovih 11“, „Jamesa Bonda“ i „Now You See Me“ (jedan od redatelja serije režirao je i ovaj film), dok u nekim momentima Assane izrazito podsjeća i na Professora, čuvenog genijalca i masterminda najpoznatije filmske pljačke, one iz „La Casa de Papela“, inače jedne od najuspješnijih Netflixovih serija, a čija je radnja slične tematike.

Lupin
Foto: imdb.com

Sve u svemu, ako volite uzbudljivost „Oceanovih 11“ ili pak sva čudesa iz „La Casa de Papela“, dajte šansu i „Lupinu“. Još jedan u nizu naslova s temom pljačke pruža nekoliko sati akcije, zabave i razbibrige u napetom izdanju, a budući da smo tek na pet epizoda koje služe kao svojevrsni zaplet vjerujem kako ni nastavak priče neće ostati nezamijećen, što potvrđuje i više nego pozitivna reakcija mnogobrojne publike.

P.S.: Netflix si je iz nekog neobjašnjivog razloga dozvolio da u traileru za seriju umjesto izvornog francuskog, jezik zamijeni s izrazito loše sinkroniziranim engleskim jezikom. Sudeći po komentarima ovo je bilo presudno za dio gledatelja što je potpuno razumljivo, a ako vam serija starta na lošoj engleskoj sinkronizaciji ne zaboravite da u postavkama vrlo lako možete promijeniti jezik i titlove.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari