Istaknuto

Krimi kutak: Rose Bundy, jedino biološko dijete monstruoznog Teda Bundyja

BUNDY
Vrijeme čitanja: 4 minute

Rose Bundy naizgled je obična žena s uobičajenom pričom, no njeno prezime otkriva podrijetlo najozloglašenijeg serijskog ubojice u povijesti, Teda Bundyja. Teško je povjerovati da je osoba poput Teda Bundyja mogla voljeti, no čini se kako je njegovao poseban odnos sa svojom suprugom Carole Ann Boone, koja samoj sebi dugo vremena nije željela priznati da je čovjek kojemu se zavjetovala na vječnu ljubav hladnokrvni ubojica. Premda je priznao da je ubio i silovao 30 žena i djevojčica u razdoblju od 1974. do 1978. u sedam saveznih država SAD-a, neki smatraju da bi ta brojka mogla biti čak i veća.

Manipulator i džentlmen

Bundy je s kvocijentom inteligencije 136 bio natprosječno inteligentan, što mu je omogućavalo da postigne kontrolu nad svojim žrtvama. Osim toga, bio je iznimno karizmatičan te nije čudno da su brojne žene „padale” na njegov šarm. Dugogodišnja Bundyjeva djevojka, televizijska glumica Elizabeth Kloepfer u jednom je intervjuu rekla kako je Bundy bio pravi džentlmen koji je bio spreman učiniti sve kako bi nju i njenu kćer Molly učinio sretnima. Upravo zbog toga nisu ni pomislile da bi čovjek kojega su voljele mogao biti ubojica. Kao izvrstan manipulator, Bundy je poput Hannibala Lectera uspio privući mnogobrojne žene praveći se slabićem kojemu je potrebna pomoć – djevojke su naravno željele pomoći muškarcu u nevolji, osobito onome koji je za ta vremena bio oličenje pravog muškarca.

Kći začeta u zatvoru

Premda je nekoliko puta uspio pobjeći policiji, naposljetku je uhićen na Floridi kamo je stigao pobjegavši iz zatvora u Chicagu uz Carolinu pomoć. Bundy nije želio priznati ubojstva za koja se sumnjalo da je počinilo, pa čak ni kad mu je bila ponuđena blaža kazna. Tijekom njegova boravka u zatvoru često ga je posjećivala Carole Ann Boone, djevojka s kojom je radio u Odjelu za hitne službe u Washingtonu. Čini se kako su Bundyja privlačile samohrane majke i televizijske glumice. Njihova je veza u početku bila platonska, no kada ju je Bundy pozvao kao svjedokinju, njihov se odnos produbio. Boone je uspjela prokrijumčariti drogu (vjerojatno vaginalnim putem) koju je Bundyju donosila u zatvor, a kad je stala na njegovu stranu tijekom suđenja, Bundy ju je odlučio zaprositi, na što je odgovorila sudbonosnim „da”. Budući da je Bundy bio bivši student Pravnog fakulteta, znao je kako se brak smatra legalnim jedino ako je sudac prisutan u sudnici, stoga je brak s Carole Ann Boone proglašen zakonitim.

 

Carole Ann Boone i Ted Bundy u zatvoru na Floridi
Foto: thecrimemag.com

U međuvremenu začeta je djevojčica koju je Boone nazvala Rose. Još uvijek se ne može sa sigurnošću tvrditi kako su, uz sve sigurnosne mjere kojima je bio podvrgnut Bundy, mogli voditi ljubav. Boone je jednom prilikom rekla da su zaštitari ubrzo počeli gubiti interes za njihov odnos te nisu marili za ono što rade, stoga su neometano mogli održavati ljubavnu vezu.

Budući da se Bundy dobro snašao u ulozi oca kćeri Elizabeth Kloepfer, znao je na koji način treba zadobiti povjerenje Carolina sina, Jamesa, koji je u vrijeme njegova suđenja bio tinejdžer. Da je Boone zaista vjerovala kako je Bundy nevin, dokazuje nam činjenica da ga je posjećivala zajedno sa svojom kćeri, gdje su njegovali vrlo dobre odnose. Kad je Rose rođena (1982.), Bundy je bio po treći put osuđen na smrtnu kaznu, a rođenje njegova prvog biološkog djeteta privuklo je velik interes medija – bilo je vrlo čudno da čovjek poput Bundyja može biti brižan otac.

Obitelj Bundy - Carole Ann Boone (lijevo), Rose Bundy (u sredini) i Ted Bundy (desno)
Foto: filmdaily.com

Završetak idealne ljubavi i potraga za novim životom

Premda je obiteljska idila trajala nekoliko godina, naposljetku je Carole, kada je postalo neupitno da je Bundy zaista počinio ubojstva, odlučila zatražiti rastavu. Od 1986. godine Carole je prekinula svaki kontakt s Bundyjem i odlučila se na preseljenje. No, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kamo se uputila, iako se pretpostavlja da je bolji život potražila u Oklahomi.

Smatra se kako su majka i kći promijenile svoj identitet kako bi se ogradile od mogućih prijetnji i osuda. Američka spisateljica Ann Rule, koja se neko vrijeme smatrala Bundyjevom bliskom prijateljicom, odlučila je ostaviti obitelj da živi svojim životom. Ono što može potvrditi je da je Rose izrasla u inteligentnu mladu ženu, sasvim različite naravi od njena oca. Rose danas ima 38 godina, a njena je majka preminula prije dvije godine u domu za starije od septičkog šoka u sedamdesetoj godini života.

Ted Bundy sa svojom kćeri Rose i suprugom Carole Ann Boone
Foto: mamamia.com

Doživotni biljeg

Premda se vrlo malo zna o sudbini jedine biološke kćeri Teda Bundyja, njena je životna priča vrlo zanimljiva. No, biti kći monstruoznog oca za čija je morbidna dijela čuo čitav svijet, može biti vrlo naporno i teško. Nije ni čudo da je Carole odlučila promijeniti, kako svoj identitet, tako i identitet svoje kćeri – tako je bilo najsigurnije za sve. Biti doživotno obilježen pečatom „nečijeg djeteta” znači biti glavna meta medija koji samo žele prodati dobru priču. Jedno je sigurno – Rose nije kriva za ono što je učinio njen otac te ne bi smjela snositi posljedice. Stoga je potez koji je učinila Ann Rule ispravan – obitelj koja je pretrpjela mnogobrojne nedaće zaslužuje živjeti mirnim životom, bez da su u nju konstantno uprte oči javnosti.

Ovaj sadržaj kreiran je isključivo u edukativne svrhe te nikako ne služi promoviranju nasilnog ponašanja i kriminalnih radnji. Cilj mu je čitatelje upoznati sa slučajevima kriminalnog djelovanja koji su utjecali na pop kulturu i svijest građana diljem svijeta, istaknuti važnost adekvatne skrbi i brige za djecu i maloljetne osobe, ali i ukazati na potrebitost neprestanog ulaganja i pružanja pomoći osobama slabijeg socijalnog statusa, neovisno o njihovoj dobi. Ovim sadržajem također želimo obratiti pažnju na propuste u kaznenom sustavu, potaknuti dijalog vezan uz reformu domaćeg kaznenog zakona, naglasiti važnost mentalne higijene i mentalnog zdravlja, skrenuti pozornost na prepoznavanje opasnog ponašanja i osvijestiti potrebu za kreiranjem sigurne okoline za sve građane, bez obzira na njihove različitosti.

 

Be social

Komentari