Film

Serije koje su vam možda promaknule ove godine: 10 (ne)otkrivenih bisera

serije
YouTube trailer screenshot/facebook.com/glow
Vrijeme čitanja: 7 minute

Sve su serije lijepe, svaka nešto ima… da parafraziramo jedan hit s hrvatske estrade. Nastavak donosi potvrdu te parafraze na temelju deset TV serija koje su 2019. godine debitirale ili uveselile gledatelje novom sezonom. Svaka je od njih pronašla svoj put do publike, no ipak su nekako ostale u sjeni razvikanijih naslova.

Sve navedene serije imaju nešto za ponuditi širem gledateljstvu, pa makar bila riječ samo o tjednoj neopterećenoj razbibrizi. S obzirom na to da će ih većina dobiti barem još jednu sezonu, upoznajmo se malo bolje sa svakom od njih.


Dead To Me


Za Netflixovu crnohumornu seriju koja je ostvarila pomalo neočekivan uspjeh zaslužna je scenaristica Liz Feldman. Dosad najpoznatija po 2 Broke Girls, u ovoj seriji ponavlja prokušanu formulu ženskog prijateljstva i partnerstva, no na nešto drugačiji način. U klasično suprotstavljenim glavnim ulogama sjajne su Christina Applegate i Linda Cardellini. Jen i Judy upoznaju se kao članice grupe za podršku onima koji su izgubili blisku osobu, no vrlo brzo saznajemo da različiti ljudi imaju različite metode tugovanja, pa tako i različite motive za učlanjenje u takve grupe.

Serija ne shvaća samu sebe pretjerano ozbiljno, a poseban šarm duguje scenama poput one u kojoj se odmjerena Jen potajno opušta slušanjem death metala u automobilu. Glumački tim upotpunjuje James Marsden kojeg je zanimljivo gledati u posve drugačijem izdanju od uloge Teddya u Westworldu. Sve u svemu, riječ je o seriji koja povremeno uspijeva iznenaditi, no uglavnom pruža očekivanu, ali solidnu zabavu.


Fleabag


Tri godine nakon prve sezone ova serija autorice Phoebe Waller-Bridge (koja i tumači naslovnu ulogu) konačno je dobila drugu. Phoebe je u međuvremenu osvojila kritiku i publiku serijom Killing Eve, no odustala je od rada na njenoj drugoj sezoni kako bi se mogla vratiti simpatičnoj, izgubljenoj i kompleksnoj Fleabag. Čak 11 nominacija za nagradu Emmy, uključujući one za najbolju humorističnu seriju, glavnu glumicu i scenarij dokazuju da nije pogriješila.

Lik Fleabag često razbija četvrti zid, do te mjere da se u seriji pojavljuju šale na račun toga. Ponekad se čini da ona u životu poduzima samo pogrešne korake, no toliko ih preispituje i trudi se iskupiti se za njih da je teško ne suosjećati s njom. Fleabag je beskrajno zabavna kada je riječ o kontroverzama poput afere s katoličkim svećenikom. No, nije ništa manje zabavna ni kada samo nepromišljenim izjavama razbija monotoniju obiteljskih okupljanja. Ljubitelji rječitosti i sarkastičnog humora glavne junakinje ove serije dobili su još jednu odličnu vijest, Waller-Bridge jedna je od scenaristica novog filma o Jamesu Bondu. Nema sumnje da će svojom originalnošću itekako osvježiti serijal o najpoznatijem tajnom agentu.


Four Weddings and a Funeral


Dvadeset i pet godina nakon izlaska istoimenog filma, Hulu donosi njegov svojevrsni remake u obliku serije. Zapravo je više riječ o hommageu i to ne samo originalnoj verziji, već romantičnim komedijama općenito. U brojnim scenama odaje se počast klasicima žanra poput Love, Actually, ali i novijim ostvarenjima kao što je Crazy Rich Asians. U seriji gostuje i glavna zvijezda originalnog filma, Andie McDowell.

Mindy Kaling i Matt Warburton autori su serije koja, barem u početku, i nije naišla na pretjerano oduševljenje kritike. Solidnu glumačku postavu predvodi Nathalie Emmanuel, i dalje svima najpoznatija kao Missandei iz Igre prijestolja. Ova bi topla i zabavna serija, ako i ne donosi ništa novo, ipak mogla pronaći svoj put do onog dijela publike koji i dalje voli pogledati brojne filmove koji su poslužili kao inspiracija za njen nastanak.


GLOW


Još jedna Netflixova uspješnica u kojoj glavnu riječ (ispred i iza kamere) vode žene, GLOW u trećoj sezoni ostaje šarena i zabavna mješavina svega i svačega, a prije svega iznenađenja. Nije potrebno biti fan ženskog hrvanja da bi se zavoljelo Gorgeous Ladies of Wrestling. Ni glavne junakinje stvarne zabavne emisije na kojoj se serija temelji nisu ništa znale o hrvanju prije no što su zahvaljujući njemu postale zvijezde.

GLOW je dostojna nasljednica serije Orange is the new Black, s kojom dijeli mrežu i producentsku ekipu. Na sličan način usporava radnju time što pobliže upoznajemo vrlo brojnu, uglavnom žensku plejadu likova čiji se međusobni odnosi polako razvijaju. Najjača je strana ove serije humor koji posebno dolazi do izražaja u parodiranju različitih tema. Primjerice, američko-ruskih odnosa, rasnih stereotipa, pa i samog hrvanja. Treba pohvaliti i scenografiju te kostimografiju – nije Stranger Things jedina serija koja može poslužiti kao instant vremeplov u 80-e. U aktualnoj trećoj sezoni djevojke se nalaze u Las Vegasu i ta se inače već pomalo izlizana lokacija u ovom slučaju pokazala kao pun pogodak.


In the Dark


Još jedno žensko autorsko ime na ovom popisu, Corinne Kingsbury, zaslužno je za ovu pomalo mračnu, ali komičnu seriju koju donosi The CW. Glavna junakinja serije, prelijepa Murphy Mason (Perry Mattfeld), ima smaragdnozelene oči u koje se svi zaljubljuju, no slijepa je. Tu njene sličnosti s Esmeraldom prestaju. Murphy je sarkastična, neodgovorna, sklona opijanju i nesklona emocijama. Nakon što postane svjedokinja ubojstva jednog od svojih najboljih prijatelja, neke se stvari u njenom životu ipak počinju mijenjati.

Uz pomoć cimerice, kolege s posla te različitih i uglavnom sumnjivih ljubavnih interesa, ona nastoji pronaći ubojicu te pritom i sama postaje meta. Kriminalistički su zapleti taman dovoljno uvjerljivi da se zbog njih ne odustane odmah od ove serije. Ipak, njen šarm definitivno više leži u humoru i sjajnoj glavnoj glumici. Nakon upečatljivih sporednih uloga, poput one u Shamelessu, Perry je odlično iskoristila svoju priliku da konačno zablista kao zvijezda serije.


Kidding


Michel Gondy režirao je čak šest epizoda ove serije u kojoj glavnu ulogu tumači Jim Carrey, čime je dvojac obnovio suradnju. Surađivali su već na mnogima omiljenom filmu Eternal Sunshine of the Spotless Mind iz 2004. godine. O  seriji autora Davea Holsteina mišljenja su podijeljena. Ne što se tiče kvalitete, već po pitanju načina na koji prikazuje emocije i situacije s kojima se likovi nose. Premračna da bi ju se moglo nazvati humorističnom, a opet spremna sve svoje elemente koristiti za humor, istovremeno je kontroverzna i topla. Pritom niti jedan od tih aspekata ne prevladava u potpunosti.

Carryev lik, Jeff Buckles, voditelj je dječje TV emisije koji se muči s povratkom u rutinu nakon gubitka sina. Unatoč protivljenju menadžera (vlastitog oca), pokušava putem emisije dječje gledatelje, a zapravo i samoga sebe, upoznati s konceptom smrti. Jeff odbija prihvatiti realnost te tone sve dublje u ponor ludila, što Carrey fantastično prikazuje. To neće iznenaditi gledatelje koji već odavno znaju da je on puno više od svojih komičnih grimasa i zahvalni su na prilikama poput ove serije u kojima to može potvrditi.


Pose


Iza ove FX-ove serije stoji prepoznatljiv autorski dvojac, Brad Falchuk i Ryan Murphy, a pridružio im se Steven Canals. Nakon dvije sezone moguće je reći da je riječ o jednom od njihovih najozbiljnijih projekata. Naime, autori koji su nam donijeli American Horror Story, Glee i Scream Queens, pronašli su idealnu temu za svoj campu sklon ukus. To je kultura balova: supkultura u kojoj se kandidati, uglavnom pripadnici drag scene, natječu u različitim tematskim kategorijama. Balovi su maksimalno stilski  iskorišteni, a seriji ne nedostaje ni za autore standardnih glazbenih brojeva u izvedbi likova.

Ipak, Pose je prije svega drama s vrlo emotivnim trenucima. Prva se sezona temeljila na upoznavanju s likovima i okolnostima koje su ih dovele u različite teške situacije. Uglavnom je bila riječ o roditeljima koji ih nisu prihvaćali ili su ih čak izbacili na ulicu. Svi oni utjehu pronalaze u obiteljima koje sami odabiru i s kojima se natječu na zabavnim balovima, ali i dijele sve životne nedaće i radosti. U drugoj je sezoni, smještenoj u rane 90-e, najveći fokus na borbi protiv diskriminacije te nošenju s prijetnjom virusa HIV-a. Riječ je o seriji koja je po mnogočemu iznimna i važna. Ove je godine za to nagrađena i sa 6 nominacija za nagradu Emmy, uključujući onu za najbolju dramsku seriju.


Ramy


Hulu donosi prvu sezonu humoristične serije komičara Ramya Youseffa i njegovog suradničkog tima. Autori serije koriste se autobiografskim elementima, a i pojavljuju se u glavnim ulogama. Iz perspektive tridesetogodišnjeg naslovnog lika pratimo klasične probleme generacije kojoj pripada, ali i one s kojima se suočava kao dijete muslimanskih doseljenika iz Egipta koje je čitav život provelo u Americi.

Serija nije ograničena samo na Ramyevu borbu, naprotiv, pruža vrlo širok spektar perspektiva, počevši od Ramyeve mlađe sestre koja s roditeljima ima drugačiji odnos od njega. Upoznajemo i njihovu majku koju život kućanice ne ispunjava te u jednom trenutku iz tog razloga postaje vozačica Lyfta. Zanimljiv je i lik Stevea, Ramyevog najboljeg prijatelja, koji je u invalidskim kolicama, no sažaljenje koje bi time mogao izazvati ublažava izuzetno teškim i ciničnim karakterom. Pristupačna svima, a opet vrlo specifična u prikazu kulture kojoj većina njenih likova pripada, serija je vrlo aktualna, ali i neopterećeno zabavna.


State of the Union


U manje od dva sata moguće je pogledati čitavu ovu seriju – naime, svaka epizoda prve i zasad jedine sezone traje otprilike deset minuta. U ovom slučaju definitivno vrijedi ona ”kratko i slatko”. Nick Hornby napisao je zaista dopadljiv scenarij koji pomalo podsjeća na najbolje dane Nore Ephron. No, s nešto manje emocija. Naime, kako s vremenom ustvrde i glavni likovi, serija donosi prikaz ljubavi bez emocija. Sve ono što čini jedan brak nakon što prođe faza zaljubljenosti odlično su na ekran prenijeli Rosamund Pike i Chris O’Dowd.

Čitava radnja serije odvija se u pubu nasuprot zgrade u kojoj je savjetovalište za bračne parove. Svakog tjedna prije seanse Tom i Louise odlaze na pivo (Tom) i čašu bijelog vina (Louise) i pripremaju se za novi razgovor s terapeutkinjom koju nikad ne vidimo. Kako napreduje njihov pokušaj spašavanja braka nakon Louisine nevjere saznajemo samo iz tih kratkih tjednih druženja uz omiljeno piće. Koncept serije i više je nego uspio. Šarmantan dijalog, lišen sladunjavosti, u potpunosti se oslanja na uvjerljiv scenarij i sjajne glumačke izvedbe. U vrlo kratkom vremenu serija uspijeva izgraditi likove koji nam djeluju vrlo stvarno. Neizvjesno je hoće li brak Toma i Louise preživjeti, no po uvjerljivosti prednjači nad većinom drugih brakova s malih i velikih ekrana.


Younger


Završni naslov dolazi s mreže TV Land i nosi prepoznatljivu vibru svojeg autora, Darrena Stara. Ime koje stoji iza serija Beverly Hills, 90210, Merlose Place i Seks i grad, ponovno je udarilo prepoznatljiv pečat. I u ovoj seriji izmjenjuju se brzi kadrovi gradskog života i visoke mode, uz mainstream pop soundtrack. Gledanje ove serije televizijski je ekvivalent čitanja nekog sjajnog modnog časopisa kojeg ipak ne trebate posramljeno sakriti u torbu ako netko naiđe jer je u svakom izdanju i nekoliko zbilja kvalitetnih članaka.

Glavni je lik Lisa (Sutton Foster) koja odlučuje lagati o svojim godinama kako bi se mogla zaposliti u izdavačkoj kući. Iako je studirala književnost i vješta je urednica, Lisa je odmah nakon završetka studija osnovala obitelj čemu se u potpunosti posvetila pa zapravo nikada nije radila u struci. U strahu da će joj to biti prepreka u dobivanju posla iz snova, Lisa se sve više zapetljava u mrežu laži, ali doživljava i zaista prekrasne trenutke ponovljene mladosti. Zanemarimo li neuvjerljivost radnje, serija je odlična razbibriga. No, ona je stvarno i dobra kritika nekih aspekata književnosti danas, kao i pop kulture općenito. Uz Sutton, najjače je ime glumačke postave Hillary Duff. Sada već u šestoj sezoni i s nekim pomalo sapuničarskim zapletima iza sebe, serija je i dalje dovoljno šarmantna da zadrži gledatelje koje je već pridobila.

Be social

Komentari