dora
8. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 13 minute Od 196 pristiglih pjesama stručni žiri je odabrao sljedećih 18, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naši Vedran Grizbaher, Eva Juraški, Patrik Horvat i Helena Kezerić podijelili su dojmove oko natjecateljskih pjesama.

nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

THE DIG: Meditacija o tragovima koje ostavljamo za sobom

Facebook.com/The Dig Netflix
Vrijeme čitanja: 2 minute

Glavni lik filma „The Dig“, britanske povijesne drame koja se, dosta neočekivano, našla na Netflixu je iskopina. Na imanju bogate udovice Edith Pretty (Carey Mulligan) postoji nekoliko brdašaca koja bi mogla biti višestoljetne grobnice. Kako bi to istražila, Pretty zapošljava lokalnog samoukog ekskavatora Basila Browna (Ralph Fiennes) koji u jednoj od grobnica pronalazi nešto puno vrijednije od onog što se inicijalno pretpostavljalo.

Razotkrivanje iskopine kao razotkrivanje samih likova

Cijeli „The Dig“ funkcionira kao okupljanje nekoliko likova oko iskopine i povlačenje paralele njihovih života s onim što iskopina predstavlja. Edith Pretty i Basil Brown su centralni likovi, no kopanje nije jednostavan posao i u tim se uključuje bračni par Piggott (Lily James i Ben Chaplin) i Prettyin rođak Rory (Johnny Flynn) čije priče također pratimo. Iskopina se sve više razotkriva i pokazuje neočekivanu vrijednost, ali tako se razotkrivaju i životi likova. Edith Pretty pod prijetnjom teške bolesti pomoću iskopine istražuje koliko je spremna ostaviti za sobom nakon života podređenog obitelji. Bračni par Piggott razotkriva slabe osnove svog braka, a Rory Lomax mora izabrati između pretpostavljenog života u vojsci i ljubavi. Basil Brown otkrivanjem iskopine dobiva simboličnu potvrdu da je njegova posvećenost nepopularnom zanimanju imala smisla iako će puno prepoznavanje dobiti tek godinama nakon svoje smrti.

Facebook.com/The Dig Netflix

Meditativno iskustvo

Vrlo spor i fabulom oskudan, „The Dig“ je meditativno iskustvo. Panoramski prikazi pejzaža u kojem se iskopina nalazi su prekrasni, a melankolična glazba sjajno nadopunjuje osjećaj nostalgije za ranijim stanjima života dok se bliži opasnost novog velikog rata (radnja se odvija u kasnim tridesetim godinama). Izvedbe Mulligan i Fiennesa su također statične i tokom filma se mijenjaju onoliko koliko ih promjenjive okolnosti vremena oko njih tjeraju na promjene.

Ova britanska drama je vrlo neobičan film za Netflix, ali evo, i tjedan dana nakon, još uvijek čvrsto stoji u top 10 najgledanijih u Hrvatskoj. Vrlo vjerojatno je ovo prolazan fenomen, no radi se o svakako dobrodošloj promjeni u sadržaju platforme zatrpane smećem. „The Dig“ izgara polako dok govori o izmjeni životnih stadija i tragovima koje ostavljamo za sobom u životu. Iskopina u centru filma je vrlo jasna metafora, ali i osnova na temelju koje svi ostali likovi otkrivaju elemente u svom životu za koje prije nisu znali da postoje. Propitivanje sadržaja iskopine kroz film se spaja s introspekcijom samih likova, a tko zna, možda ova melankolična britanska drama natjera gledatelje da preispitaju i sami sebe.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 1.010 times, 4 visits today)
Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari