4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Film

THE FLIGHT ATTENDANT: Korak naprijed za Kaley Cuoco

Foto: Facebook.com/The Flight Attendant
Vrijeme čitanja: 3 minute

Koliko god Kaley Cuoco novoj HBO Max-ovoj seriji „The Flight Attendant“ donosila medijsku pozornost, glavna glumica je ovdje istovremeno i uteg. Njena jedina ranija razvikanija uloga bila je u „The Big Bang Theory“, tragično lošem CBS-ovom sitcomu koji je dvanaest godina uspio održavati zavidnu pozornost publike priprostim stereotipnim šalama o društveno nesposobnim štreberima i zgodnoj plavuši s kojom kontinuirano ulaze u nesporazume. Srećom, Jim Parsons je odlučio prestati glumiti najpopularniji lik Sheldona i tako završio snimanje serije, ali repriziranje unedogled (i kod nas na jednoj od nacionalnih televizija) taj će televizijski užas održavati na životu još desetljećima.

Penny vs. Cassie Bowden

Kaley Cuoco je u toj seriji glumila konobaricu Penny, klišej plavušu koja ne razumije tobože napredne šale svojih susjeda znanstvenika. Nezahtjevna uloga koja je tražila do tri facijalne ekspresije po epizodi je učinila svoje i Cuoco duboko svrstala u kategoriju loših glumica, a njene buduće uloge će uvijek biti suđene prema ovoj katastrofalnoj.

To je slučaj i s ulogom Cassandre Bowden, naslovnim likom „The Flight Attendant“ (ili „Stjuardesa“ na hrvatskom), prvom novom većom ulogom za Cuoco. Skepticizam možete ostaviti po strani, o kvaliteti serije se može reći mnogo toga, ali za Kaley Cuoco je ovo definitivno korak naprijed. U ovoj seriji ona glumi stjuardesu sklonu porocima i brzopoteznom seksu sa strancima. Nakon leta u Bangkok, provede noć s jednim od putnika i probudi se u krvi jer je njenom seksualnom partneru netko prerezao vrat. Cassie se, očekivano, ne sjeća ničeg pa ni tko je to učinio, a u pokušajima da se izvuče iz nemile situacije napravi mnogo nesretnih koraka kojima se uvaljuje u još veće probleme.

Foto: Facebook.com/The Flight Attendant

“Killing Eve” kao uzor

Nemoguće je gledati „The Flight Attendant“, a ne sjetiti se očiglednog uzora – „Killing Eve“, sjajnu britansku špijunsku komediju o međusobnoj opsesiji Sandre Oh i Jodie Comer. Podjednako balansiranje humornih i triler dijelova, komične karakterizacije likova i naglasak na internacionalnom aspektu (radnja se odvija između tri grada: New Yorka, Rima i Bangkoka) su sve elementi u kojima HBO Max-ova serija kopira svoj proslavljeni britanski uzor i više-manje uspijeva održati standard.

Nažalost, na svaki taj trenutak dolazi i težak dramski dio koji analizira kako je Bowden postala takva pijanica kakva jest trenutno, ali za taj dio nitko u ovoj seriji nema kapaciteta – od scenarista pa sve do glumačke postave, uključujući i Cuoco. Sjena Penny se ponekad i previše nadvija na Bowden, ali obzirom da se ipak radi o nešto kompleksnijoj ulozi i priči Kaley Cucoco nema izbora pa jednostavno mora glumiti bolje. U humornim dijelovima u tome čak i uspijeva.

Pijani nered koji je sjajan u trenutcima lucidnosti

U cjelini, „The Flight Attendant“ je zrcalni odraz glavnog lika – pijani nered koji je sjajan u trenutcima lucidnosti, ali ne bi trebalo imati previše posla s njim kad dotakne dno. Deset epizoda je definitivno barem četiri epizode previše, ali svaka je nabacana na takav način da uspijeva zadržati pozornost pa makar i uz premotavanje scena o odnosu Cassie i njenog oca. Nije jasno u kojem bi smjeru mogla krenuti najavljena druga sezona, ali nije bilo ni za „Killing Eve“ pa se nije dogodio značajan pad u kvaliteti.

Što se tiče Kaley Cuoco, reprize sramotne prošlosti na polovnim televizijama će joj osigurati stigmu Penny još neko vrijeme, ali „The Flight Attendant“ je zasigurno korak naprijed. Ako ste nakon „The Big Bang Theory“ mislili da glavna glumica ima tek tri ekspresije, nakon „The Flight Attendant“ ćete znati da ih ima barem deset, sasvim dovoljno za seriju koju vam neće biti neugodno gledati. Dapače, možda joj date priliku i u drugoj sezoni.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari