navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Film

YOU: Oda (barem) jednom poremećenom umu

Foto: imdb.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon nimalo sretnog kraja prve sezone, YOU se vratila na naše najmanje ekrane. Will Bettleheim više nije Joe Goldberg kakvog znamo i volimo. Ove godine upoznajemo novog lika s losanđeleskom adresom i alter-egom. S obzirom na dobro podvezane krajeve svoje njujorške afere s Guinevere Beck, ona nije razlog njegovog odlaska ispod radara. Ostavljena za mrtvu, Joeova prva, ali ipak prežaljena ljubav vraća se u grad s očitom potrebom za osvetom.

Tko je Will Bettleheim?

Sociopatska ličnost – i dalje nepromijenjena. Ulaskom u novu sezonu otkrivamo Joeov (Willov) novi mindset. Novi grad, novi stan, novi posao. Ljubav više nije njegova stvar. Zapravo, uvidom u njegov svakodnevni život, čini se kao da uistinu želi resetirati sustav i istinski se iskupiti, a istovremeno i blokirati svoju psihopatološku ličnost. Srećom, takav scenarij traje samo jednu punu epizodu na čijem kraju već ponovno vidimo buđenje starog lika.

Love, actually?

U tom svojem spomenutom bijegu od realnosti, vidimo da se njegova stvarnost zapravo i nije puno izmijenila. Novi posao je i dalje rad u knjižari. To je također i mjesto gdje upoznaje svoju sljedeću ljubavnu žrtvu. Ironično, ali ni više ni manje, njezino ime je Love. Kad govori: „I’m doing this for you, Love. I’m doing this for us.“, često nije jasno misli li na svoju novu djevojku ili samu ideju ljubavi, koju kroz cijelu sezonu preispituje. U svakom slučaju, ova Ljubav je drugačija. Početkom sezone, neću lagati, nisam bila impresionirana. Osim inicijalnog uzbuđenja koje dolazi uz svaki izlazak nekog nastavka i ponovno upoznavanje već nam poznatih likova, ostalo je bilo mlako i činilo se da su već nakon onih prvih 10 epizoda izgubili inspiraciju, situacija u kojoj se scenaristi nađu tek na odmaku, oko četvrtih, petih, šestih sezona…

Foto: imdb.com

No, bez spoilera koji bi uništili svu zabavu, serija se prema kraju fantastično razvija u kulminaciju i rasplet na samom kraju. Za one koji vole dubinski promotriti likove, Will/Joe i dalje je jednako poremećena ličnost i svakako jednako (ne)zanimljiva kao u prvoj sezoni. Penn Badgley praktički čini nemoguće, balansiranjem između barem dvije ličnosti koje nudi vanjskom svijetu. Uz sva zlodjela koja radi, istovremeno uspjeva uvjeriti nas u to da je odan dečko, brižan prijatelj i odgovoran muškarac. Ponekad se čak čini neizglednim da je dobar i nevini Joe sposoban učiniti sve što je. Kad to i napravi, već nas je uvjerio da je to napravio s najboljom namjerom, a svakako ne kao zločin iz strasti. Čudna stvar koja mi se osobno dogodila kroz drugu sezonu je da sam nesvjesno počela navijati da ne bude ulovljen za sve što je napravio tijekom vremena koje ga pratimo. I to ovu seriju ipak čini malo drugačijom od drugih – ispred sebe imamo sociopata, stalkera, ubojicu, među svime ostalim, koja postaje naš najdraži lik i prema kraju navijamo da stvarno pronađe tu ljubav za kojom cijelo vrijeme čezne.

„Candace said I’d face myself. Maybe this is it. Facing you.“

(Visited 314 times, 1 visits today)
Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari