Film

Ženstvenost na muški, muževnost na ženski način (“Allied”, R. Zemeckis)

Allied
Foto: facebook.com/AlliedMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Suradnja redatelja Foresta Gumpa, Roberta Zemeckisa, oskarovke Marion Cotillard i nezamjenjivog Brada Pitta, na kino platna je prenijela dirljivu priču dvoje ljudi koji, boreći se u Drugome svjetskom ratu, na netipičan način pronalaze ljubav i spas jedno u drugome.

Agent kanadske tajne službe Max Vatan (Pitt) i članica francuskog Pokreta otpora Marianne Beauséjour (Cotillard) upoznaju se 1942. u Casablanci na opasnom tajnom zadatku. Trebaju eliminirati glavnog Hitlerovog veleposlanika u Maroku. Glumeći supružnike za potrebe zadatka uistinu se zaljubljuju te nakon uspješnog izvršenja misije sele se u London gdje dobivaju kćer i započinju svoj pravi bračni život u vrijeme vrhunca rata.

Njihova ljubav, iako snažna, suočena je sa svim preprekama koje im ratno stanje predstavlja, a njihov cjelokupan odnos je stavljen na kušnju kada se Marianne sumnjiči kao dvostruku agenticu koja prenosi bitne britanske ratne informacije njemačkim tajnim službama. Max ima zadatak otkriti istinu o svojoj ženi te ju osobno pogubiti ako se uistinu dokaže krivom.

Ne vjeruj ženi koja laže

Uloga poznate francuske pjevačice Edit Piaf, Cotillard je donijela nagradu Oscar za glavnu žensku ulogu te je time postala prva osoba na svijetu koje je dobila nagradu te kategorije u izvedbi na francuskom jeziku. Cijelu svoju karijeru nosila je upečatljive uloge i na francuskom i na engleskom jeziku te je to ponovila još jednom u ovom filmu. Žena koja je prvo prikazana kao heroina Drugog svjetskog rata, a poslije kao glavni sumnjivac za otkrivanje bitnih informacija SS- ovim službama, sve je osim tipičnog ženskog lika.

Cotillard je vrlo vješto odglumila zaigranu dinamičnosti i misterioznost Marianninog karaktera, toliko da iako cijelo vrijeme pretpostavljate ishod, njene ekspresije i ton govora vas navode da sumnjate u ono za što ste uvjereni da logično slijedi. Upravo je njena glumačka izvedba ta koja najviše pridonosi cijeloj atmosferi napetosti i dinamici filma, te unatoč kompleksnosti karaktera, Marianne ipak shvaćamo kao ženu koja unatoč svemu voli svoju obitelj.

foto: Screenshot/Official trailer – YouTube
p.s. Should I love you?

Nakon dugo vremena imamo priliku vidjeti Brada Pitta u ozbiljnoj ulozi u kojoj se može iskazati njegova glumačka sposobnost koja je mnogo puta zanemarena i podcijenjena, te unatoč paraleli jake i  snažne ženske uloge, ovog puta Brad nije ostao u sjeni. Odlično predočava jednostavna čovjeka, povučene i skromne naravi koji bespogovorno služi svojoj zemlji te kojem život na vrhuncu rata preokreće ni manje ni više, nego ljubav.

Bačen iz životne idile na milost i nemilost pitanja koja su pred njim, preispituje sve što zna i na što je navikao a jedino što ne može odbaciti je ljubav koju gaji prema svojoj ženi. Iako pomalo netipično, u ovom slučaju muška je uloga ona koja nas vodi kroz romantični segment radnje, dok je s druge strane ženska uloga upravo ona ”muška”, odnosno ta koja vodi samu srž priče, te snagu dijaloga i radnje. Izvrsna kemija  glumaca te spoj njihovih izvedbi ovih likova daju pravu ravnotežu ovom triler – ljubiću.

Mana je vrlina

S obzirom na mnoštvo ljubavnih ratnih priča poput Legends of the Fall, Deer Hunter, Gone with the Wind, već iz samog trailera ovog filma može se pretpostaviti razvoj, pa čak i sam kraj radnje.  Za jedan triler koji u svojoj srži upravo treba biti neočekivan, ne bi si to smio dopustiti. Time je nadalje, lako za pretpostaviti da ovaj film nije teškog ili zahtjevnog karaktera te da je unatoč ratnoj tematici lak za gledanje u slučaju da se želite opustiti i sudjelovati bez ulaganja mnogo koncentracije.

Međutim, upravo to što će mnogi zamjeriti filmu i shvatiti ga pomalo neozbiljnim, je ono što ga izdvaja od ostalih i čini posebnim. Nesvakidašnje je imati priliku gledati film dramatične ljubavne radnje, smještene u ratno vrijeme te ukrašene trilerskom napetošću koji vam proleti u ”tren oka”. Upravo ta očekivanost radnje i spremnost da nećete svjedočiti nekim šokantnim prevratima daje svojevrsnu dozu realnosti i tečnosti priči, što uzrokuje time da se potpuno uživite u događaje te suosjećate s likovima.

Triler ili nešto drugo

Unatoč činjenici da ljubavna tematika nadvladava onu trilersku, ovaj žanr je svejedno vrlo prisutan kroz film. Redatelj je  napetošću obuhvatio cijelu radnju, te je ona protkana kroz skoro svaku scenu, što se razlikuje od tipičnih trilera danas u kojima se nastoji kružnim ciklusom šokirati publiku u jednoj sceni pa ju smiriti u drugoj. Nadalje, pritisak tajnih službi te njihov indirektan ili direktan utjecaj na ratne događaje je dobro prikazan u filmu te također pridodaje cjelokupnoj napetosti radnje. No ipak, ono najviše intrigantno je ljubavna priča, odnosno pitanje opstanka odnosa dvoje protagonista i na trenutke upitnost u istinitost njihove međusobne ljubavi koja je prethodno prikazana vrlo jakom i snažnom.

Tako u ovom filmu mogu uživati i ljubitelji ljubavnih priča, ljubitelji nepresušnog trilerskog žanra, ali i oni koji se samo žele opustiti uz film bez osjećaja da su bespotrebno potratili svoje vrijeme na njega.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari