Glazba

Ziher playlista o pedalama koje život znače

Foto: Jude Landry
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kako je toplije vrijeme pokucalo na vrata, svi su ljubitelji bicikla napokon došli na svoje. Dobro, znamo da pravi ljubitelji bicikliraju i po kiši i po snijegu, ali gušt je ipak veći kad ne dolaziš na posao promrzao ili mokar do kože. Mnoge su prednosti bicikliranja – boravite na svježem zraku, ne zagađujete okoliš, blagonaklono djeluje na naše psihofizičko zdravlje, brže stižete do željene destinacije u gradu, pogotovo usred špice i to uz puno manje živciranja.

Bicikl je postao popularan krajem 19. stoljeća konstrukcijom takozvanog sigurnosnog bicikla (bez onog ogromnog prednjeg kotača više nema opasnosti od pada s velike visine te s puno učinkovitijim prijenosom energije okretaja na stražnji kotač pomoću lanca) koji je bio praktičan za sav puk, i muški i ženski dio. U tom razdoblju nastala je i jedna od prvih pjesama posvećena toj svestranoj spravi, Daisy Bell (Bicycle Built for Two) napisana od strane Harryja Dacrea, koju su kasnije obradili Nat King Cole i Blur. Antenat je ponajbolje prenio taj osjećaj lakoće i slobode kretanja na dva kotača u pjesmi Oda, a svestrani glazbenik i umjetnik David Byrne u svojoj knjizi “Biciklistički dnevnik“ navodi kako se na biciklu osjeća povezaniji sa životom na ulici te da mu pedaliranje pruža svojevrsni meditativni doživljaj.

“Na dva kotača sam slobodan“

Da bicikl nije samo puko prijevozno sredstvo, pokazuje i to da je igrao određenu ulogu u postepenoj emancipaciji žena. Odjednom, ta relativno jeftina i dostupna tehnološka inovacija dala je ženama više kontrole i slobode nad vlastitim životom jer se više nisu trebale oslanjati samo na muškarce za prijevoz. Osim na slobodu kretanja, utjecao je i na slobodniji modni izričaj. Ograničavajuća odjeća viktorijanskog doba koja je uključivala korzete te dugačke, teške i voluminozne suknje, bila je nezgrapna i sprečavala je jednostavnost vožnje bicikla. U vrijeme kada su se žene rijetko bunile protiv zadanih modnih okvira, bicikliranje (koje je zahtijevalo praktičniji i racionalniji oblik odjeće) pružilo je savršenu priliku za preispitivanje tih nametnutih kalupa u odijevanju.

Od tih davnih vremena, bicikl su opjevali mnogi glazbenici, svaki na svoj način – od Kraftwerka, Queena i njihove Bicycle Race, do našeg šansonijera Zvonka Špišića. Singl Bicycle Race poznat je i po svom videospotu koji sadrži scenu biciklističke utrke golih djevojaka na stadionu Wimbledon te je bio cenzuriran i zabranjivan u nekoliko zemalja. Britanski indie rockeri The Grave Architects pjevaju o svojoj prvoj dječačkoj ljubavi – biciklu. Broken Bicycles Toma Waitsa, balada o napuštenim, zahrđalim biciklima, zapravo je dio soundtracka za film Francisa Forda Coppole “One from the Heart”.

Možda nikada nećete voziti Tour de France, ali dok vrtite pedale i radite slalom izbjegavajući pješake i rupe na cesti, ili se pak spuštate nizbrdicom s vjetrom u kosi, redovito se osjećate kao da proživljavate avanturu života. Sada imate i soundtrack za tu avanturu zvanu pedaliranje.

Be social

Komentari