Glazba

Mjesto gdje možeš biti bilo tko: KSET-ovci na daskama koje život znače

Vrijeme čitanja: 4 minute

Kreativnost, dramski izričaj i malo ludosti su par riječi kojima bi mogli opisati glumačku skupinu Dramske sekcije KSET-a. Njihov rad kreće 2009. godine, a sekciju čini 15-ak maštovitih glumaca, pisaca, režisera, kostimografa i scenografa.

Kako postati član?

Ideju prijemnog ispita odbacili su jer žele poručiti kako su svi dobrodošli bez ikakvoga stresa. Novi glumci moraju sebe pokazati tijekom dramskih vježbi tako što će u krugu privatnosti s drugim glumcima izvesti improvizaciju. Članovi obogaćuju improvizaciju s vlastitom kako bi se stvorila dinamika i tako novi član pokaže sebe pomoću malene predstave.

Oni ne poznaju frazu „Take five”

Njihova glavna zadaća je pripremiti i izvesti vlastitu predstavu na što obično odvoje 3 mjeseca. Probe održavaju jednom ili dva puta tjedno i znaju trajati po 4 sata. Oni su svoji majstori pa slažu kostime i scenografiju. Predstavu izvode dok im ne dosadi i tada kreće rad na idućoj.

Foto: Fotosekcija KSET-a

Dramske vježbe održavaju svake nedjelje u poslijepodnevnim satima jer tada imaju vremena za potpunu posvetu svojim vještinama. Uvijek je pripremljen plan i redoslijed vježbi.  Dramske igre su opuštenije i služe zabavi, dok su dramske vježbe poput govora, koncentracije i disanja ozbiljnije jer zahtijevaju razmišljanje te snalaženje. Svoje vještine bruse i tijekom večera improvizacije kada izvode predstavu koja je smišljena u tom spontanom i kreativnom trenutku. Ponekad stanu ispred kamere za Foto i Video sekciju KSET-a kako bi snimili film. Također, kolektivno odlaze na predstavu i vole redovito ugostiti druga kazališta.

Što ih čini posebnima?

Dok druge sekcije KSET-a imaju svoj prostor, Dramska sekcija ima malo veći rozi kovčeg kojeg često sele po klubu. Zbog toga sebe smatraju fleksibilnima i nomadima, ali zato ponekad traže sekciju nekoliko minuta jer ne znaju gdje je nestala.

Foto: Dramska sekcija KSET-a

Ono što publika vidi kao uspješnu predstavu, za njih je zapravo 40% improvizacije. Vole se zezati do posljednjeg trenutka pa ne nauče tekst, ali uvijek odrade posao. Tajna njihove opuštenosti na sceni leži u kolektivnom pjevanju Nine Badrić na sav glas prije same predstave. Dio dobre pripreme leži u učenju od drugih glumaca, redatelja i scenarista zbog čega kolektivno prate seriju „Krv nije voda”.

Izrazito im je važna izvannastavna gluma pa vole unositi nepredvidivost i dramatizaciju u svaku moguću situaciju. Dok sjede na kavi, nastaje njihova scena i likovi oživljavaju tog trenutka. Obavezno se dobro nasmiju, a zanimljive dijaloge i ideje zapišu te uklope u novu predstavu.

Anegdote koje neće zaboraviti

Kako bi se jedan glumac vjerodostojno utjelovio pijanca na sceni, namazao je svoju bradu pivskom pjenom i donio kruha te paštetu na predstavu. U jednom trenutku odlučio je gađati publiku kruhom kojeg je zatim podignuo s poda kako bi s njim pojeo paštetu s dodatkom pivske pjene.

Foto: Fotosekcija KSET-a

Dramska igra životinje, čija je svrha prikazati uobičajeni dan odabrane životinje, postala je opasna po život. Glumci izlaze iz forme ljudskog bića i postaju odabrana životinja. Jedan član je pomislio kako je njegov protivnik ljenjivac, dok je zapravo bio krokodil zbog čega je njihov sukob završio sudarom glava i odbijanjem nekoliko metara u suprotne strane.

Posebno ističu važnost krumpira. Inače obična biljka, za njih postaje jeftini rekvizit koji često ‘glumi’ bebu. Krumpir obavezno pohrane u kovčeg kako bi bio spreman za roštilj.

Foto: Fotosekcija KSET-a

Sekcije vole jedna drugoj napraviti podvalu i tako je jednom rozi kovčeg završio na visokoj i nepristupačnoj ventilacijskoj cijevi. Trebalo je vremena da shvate kako im se kovčeg nalazi iznad glave, ali nakon što su ojačali mišiće, uspješno i polako spustili su svoj rozi penthouse.

Kako bi probudili strah u sebi, redovito sudjeluju na planinarskom Rallyju i hodaju opasnim šumama i brdima. U jednom trenutku shvatili su kako je član Fran produžio dok su oni sjedili i odmarali. Zbog toga je snimljen serijal „U potrazi za Franom”.

Foto: Dramska sekcija KSET-a

Dramska sekcija KSET-a zrači maštom i ludošću koja bi nam svima dobro došla i zato iščekujemo nove plodove njihovog kreativnog duha.


Be social

Komentari