dora
8. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 13 minute Od 196 pristiglih pjesama stručni žiri je odabrao sljedećih 18, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naši Vedran Grizbaher, Eva Juraški, Patrik Horvat i Helena Kezerić podijelili su dojmove oko natjecateljskih pjesama.

nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

BLAGDANSKA FILMOLISTA: Sedam filmova do Božića

blagdanska filmolista
Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Uz hrpe novih filmova koji izlaze svake godine, u ovogodišnjem countdownu valja se prisjetiti starih klasika. Tko je pratio, sjeća se naše prošlogodišnje prosinačke liste božićnih filmova. Ove godine odlučili smo sažeti priču s ni više ni manje nego sedam klasika božićne filmske scene, a kad kažemo klasici mislimo na uistinu kultne filmove 20. stoljeća. Vratimo se u vrijeme i započnimo odbrojavanje!


Četvrtak: Sam u kući: Izgubljen u New Yorku (1992)


Poznatiji na ovim prostorima kao Sam u kući 2 ipak ćemo ga u ovoj listi navesti prije kultnog prvog dijela kao uvertiru u božićno raspoloženje. Sve oko ovog filma govori Božić – od poznate Pete avenije prepune dekoracija pa sve do klizališta i velikog bora ispred Rockefellerovog centra.

Za sve one koji nisu bili te sreće posjetiti the greatest city in the world ovo je jedinstvena prilika proživjeti New York na nekoliko dana. Jedan od rijetkih nastavaka filmova koji je podjednako uspješan kao i njegov prethodnik, što je zasigurno postignuto ostavljanjem jednake glumačke klape i zadržavanjem zapleta i klopki koje mali Kevin priprema za smotane lopove. Uz puno spletki paralelno prolazimo toplu prijateljsku priču između Kevina i žene s golubovima koja će ugrijati i najhladniji dom ovog četvrtka.

sam u kuci
Foto: Facebook Home Alone

Petak: Božićna priča (1951)


Remake, a i dalje vintage klasik – Božićna priča (Scrooge) je priča o tipičnom skeptiku. Posjećen jedne večeri od tri duha svog preminulog poslovnog partnera, počinje preispitivati svoje životne odluke. Naime, Scrooge je živio zaslijepljen materijalnim, previše radio, a premalo cijenio ljude oko sebe.

Na Božić i vrijeme koje mu prethodi gledao je kao nepotrebno zujanje. Od tri duha koja ga posjećuju, The Ghost of Christmas Past govori mu o njegovoj prošlosti počevši od djetinjstva pa sve do nedavnih ljubavnih zavrzlama. Drugi duh, The Ghost of Christmas Present priča priču o tome kako njegovi bližnji, za razliku od njega, u ljubavi slave Božić. The Ghost of Christmas Yet to Come mu pokazuje što će ostaviti na ovom svijetu kad ga napusti. S obzirom na to da se radilo o snu, buđenjem Scrooge dolazi do potpuno novog poimanja svijeta oko sebe i uspijeva upijati ljepotu koju je odlučno odbacivao sve godine dosad.

Foto: YouTube screenshot

Subota: Kako je Grinch ukrao Božić (1966)


Kad smo već kod božićnih nevjernika, ne smijemo zaboraviti na Grincha! Adaptacijom knjige poznatog Dr. Seussa, ovaj animirani film svakako je najpoznatiji božićni crtić i dan danas. Na rubu Whovillea žive maleni ljudi Whoovci, veseli narod koji više od svega voli i uživa u Božiću. Njihova dobroćudnost i božićni entuzijazam nevjerojatno nervira malog zelenog hermita Grincha koji živi na rubu grada.

Došavši do ruba, ove godine odlučuje okrenuti ploču i prerušiti se u djeda Božićnjaka kako bi ušao u Whoville i ukrao božićne ukrase te prekinuo Božić. Psa Maxa prerušava u Rudolpha te zajedno odlaze u misiju koja gotovo i bude uspješna. Ovaj crtić je 2000. adaptiran u film gdje Grincha savršeno prikazuje Jim Carrey te su jedan drugome odlična alternativa – ovisi jeste li raspoloženi za film ili crtić.

Foto: YouTube screenshot

Nedjelja: Čudo u 34. ulici (1947)


Božićno vrijeme se u New Yorku počinje odbrojavati od poznate Macy’s Thanksgiving parade. Nakon što se Djed Božićnjak parade napije i ne uspije biti dijelom parade, u priču uskače gospodin Kringle koji nevjerojatno podsjeća na Djeda Božićnjaka iz svih priča koje su o njemu ispričane.

S obzirom na to da je toliko dobro igrao svoju ulogu u paradi, organizatorica Doris Walker odlučuje ga zadržati na Macy’s odjelu cijeli mjesec da glumi – sebe. Kad tijekom vremena počinje shvaćati da gospodin Kringle uistinu misli da je Djed Božićnjak, pošalje ga na psihološku evaluaciju, a njegov slučaj na kraju završi i pred sudom. Stavljanjem X-a u Božić nekad zaboravimo koja je cijela bit, a tko bolje to opisuje nego sam Kris Kringle: “For the past 50 years or so I’ve been getting more and more worried about Christmas. Seems we’re all so busy trying to beat the other fellow in making things go faster and look shinier and cost less that Christmas and I are sort of getting lost in the shuffle.”

Foto: YouTube screenshot

Ponedjeljak: Divan život (1946)


I dalje smo u crno-bijelim tonovima s adaptacijom kratke priče u ovoj božićnoj drami. Ovo je jedan od emotivnijih božićnih filmova koji naglasak stavlja na međuljudske odnose i važnost ljudskog života. George Bailey na Badnjak u kasnim noćnim satima planira počiniti samoubojstvo. Molitve njegove obitelji dođu do raja gdje njihove vapaje čuje njegov anđeo čuvar koji za zadatak dobiva pokazati Georgeu na koji je način utjecao na živote te kako bi svijet izgledao da on nije dio njega.

Anđeo će ako spasi Georgea dobiti svoja krila. Iako se Georgeu naizgled čini da svijet ne može biti gore mjesto, prolaskom kroz alternativni timeline gdje je njegovo postojanje izbrisano pronalazi zahvalnost te se odlučno vraća u stari svijet gdje sve na kraju dobiva sretan kraj. Divan život je jedan od prvih, a ujedno i najboljih božićnih filmova ikad snimljenih koji je nominiran za čak pet Oscara, a uvršten je i u top 100 najboljih američkih filmova svih vremena.

Foto: YouTube screenshot

Utorak: Kolo sreće (1983)


Prozvana modernom verzijom ‘Kraljevića i prosjaka’ Marka Twaina, ova komedija prikazuje dvojicu muškaraca od kojih jedan ima sve, a drugi nema ništa. Prvi je broker koji živi na visokoj nozi, s prekrasnom zaručnicom i zavidnim životnim stilom; drugi je prosjak i beskućnik koji zarađuje tako da vara ljude na ulici. Kad privuku pažnju dvojice starijih muškaraca s previše slobodnog vremena i željom za provođenjem socijalnog eksperimenta, oni stavljaju oklade na njihove živote u iznosu jednog dolara.

Manipulacijom njihovih životnih uvjeta, prosjaku daju sve što nikad nije imao, a bogatašu oduzimaju svu sigurnost koju mu novac daje te prate na koji način će to utjecati na njihov život. Ovaj film također je nominiran za brojne nagrade te je iznimno dobro prihvaćen kod publike, a i danas, gotovo 40 godina kasnije i dalje odlično odražava paradoksalnost i stupnjevitost društva kroz kvalitetan humor, prikazan s odličnom glumačkom postavom (od kojih su neki tada tek debitirali)!


Srijeda: Sam u kući (1990)


Vrlo vjerojatno očekivano za mnoge, krunu ove ljestvice i feel good film ovog Božića odnosi mali Kevin u svom prvom okršaju s ‘Mokrim banditima’. O filmu ne treba dužiti – od kaotične večeri uoči putovanja, preko Kevinovog spletkarenja u dućanu pa sve do njegovog upoznavanja s kolonjskom vodom i pranjem veša, svaki mali detalj ovog filma utkan je u mladim generacijama koje čitaju ovu listu i koje su ga sigurno u prosjeku pogledale barem jednom u posljednjih deset godina. Tradiciju nema smisla prekidati pa za kraj svi iz redakcije Zihera pozdravljaju s:

Merry Christmas you filthy animals!

Foto: Facebook Home Alone
(Visited 390 times, 3 visits today)
Be social

Komentari