nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Knjige

Preminuo je češki književnik Milan Kundera

kundera
Foto: https://www.facebook.com/Milan-Kundera
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Češki književnik Milan Kundera preminuo je u 94. godini života zbog duge i teške bolesti, kako izvještavaju češki mediji.

Kundera je rođen u Brnu 1. travnja 1929. godine. Autoru „Nepodnošljive lakoće postojanja” oduzeto je čehoslovačko državljanstvo  zbog „antikomunističkih aktivnosti”  i od 1975. život je provodio u Parizu gdje je pisao romane na francuskom i češkom jeziku. 40 godina kasnije dobio je češko državljanstvo.

Od oca pijanista i muzikologa Milan je učio svirati glasovir i kasnije je pohađao studij muzikologije i kompozicije, a utjecaj glazbe i brojne glazbene reference vidljive su u njegovom književnom opusu.

Kunderin književni stil prelazi granice samo jednog žanra, a svojim djelima ostavlja veliki prostor za promišljanje o ljubavnim, povijesnim, filozofskim i egzistencijalističkim pitanjima.

Za hrvatska izdanja knjiga zaslužan je „Meandarmedia” koji možda najpreciznije opisuju njegov književni stil:

Kundera ne dijeli strasti svojih junaka i ne očekuje od čitatelja da se slijepo identificiraju s tim junacima, on njihova stanja ispituje, precizno bilježi, skeptično komentira. Stoga ta knjiga o strastima jest, paradoksalno, racionalni konstrukt. Otud i fragmentarna forma, diskontinuitet u naraciji: Kundera svjesno razbija narativnu iluziju, obnažuje vlastiti književni postupak, izravno se obraća čitatelju, nudi mu kulturološke i filozofske eksplikacije kojima temu svojega romana situira u širi kontekst tradicije europske umjetnosti i filozofske misli.

 – Velimir Visković, Danas

Be social

Komentari