Film

SIN: Velik potencijal i velika očekivanja za bosanskohercegovačkog kandidata za Oscara

sin
YouTube trailer screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Drugi dugometražni film Sin bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, otvorio je Sarajevo Film Festival ove godine, a u Hrvatskoj je premijerno prikazan na Danima bosanskohercegovačke kulture.

Film je multinacionalni projekt u koji je uključeno pet država (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Rumunjska i Slovenija) i pokazuje odrastanje prve generacije djece rođene nakon rata devedesetih.

Film započinje s Armanom (Dinom Bajrovićem) kako se pozdravlja s roditeljima Senadom (Uliks Fehmiu) i Jasnom (Snežana Bogdanović) i mlađim bratom Dinom (Hamza Ajdinović) i odlazi u zračnu luku kako bi otputovao u Zagreb.

Život jednog tinejdžera

Kada je došao u Zagreb, uzalud čeka osobu za koju kasnije saznajemo da je njegova biološka majka. Razoren i usamljen, bijesni 18-godišnjak vraća se u staru obiteljsku gradsku kuću koju je njegov otac, arhitekt, odlučan obnoviti unatoč nedostatku sredstava, na zgražanje svoje supruge – sindikalnog predstavnika jedne gradske tvrtke. Konstantno u sukobu sa svojom okolinom, Arman se sukobljava sa školskim nasilnikom u pokušaju da zaštiti djevojku koja mu se sviđa, Milicu (Lidija Kordić).

sin
YouTube trailer screenshot

Kako priča napreduje, njih dvoje se zbližavaju i vidimo Armana s potpuno drugačijim stavom od onog koji pokazuje roditeljima: može biti ljubazan i osjećajan, a ne samo ljut i buntovan. Također je jako zaštitnički nastrojen prema bratu, koji se druži s Armanovim prijateljima, ali još uvijek ne smije pušiti i piti. Kod kuće, Senad i Jasna često se sukobljavaju zbog financijske situacije i nisu sigurni kako bi trebali postupiti prema svojim sinovima. Arman se osjeća više dobrodošao i voljen kod svoje bake i djeda, koje glume Jasna Ornela Bery i Emir Hadžihafizbegović.

Odabir glumaca za ovaj film bio je jako zanimljiv jer je Ines Tanović prva koja je društvene uloge koje su igrali glumci, pomaknula jedan stupanj dalje. Primjerice, Emir i Jasna su individualno ili zajedno uvijek igrali roditelje u filmovima, a sada su baka i djed. Isto tako, Uliks je u njenom prvom filmu Naša svakodnevna priča glumio sina, a u ovom filmu je otac.

Sporedne radnje i micanje fokusa

Najbolji glumački performans u ovom filmu imali su Emir Hadžihafizbegović i Jasna Ornela Bery, iako su bili samo sporedni likovi u filmu. Dino Bajrović, kojem je ovo bio prvi film, odradio je solidan performans, iako je u nekim dijelovima (posebice na početku filma) pretjerao s ‘neshvaćenosti’ u svom liku pa se nije činilo u potpunosti uvjerljivo. Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu su jako dobro odigrali uloge kao bespomoćni roditelji koji nisu više sigurni vole li jednako (ili uopće) svog posvojenog sina.

sin
YouTube trailer screenshot

Radnja filma je dobra, ali postoji jedan problem. Postavili su previše sporednih radnji koje su odvlačile pozornost od glavne radnje i zbog toga film se doimao manje emocionalnim nego što je originalno bio zamišljen.

U ovom slučaju, gdje je previše tih malih radnji postavljeno, ne dolazi se do istog efekta. I još jedan problem koji se veže uz te sporedne radnje jest da su ili prebrzo bile završene ili da nisu uopće. Iako se u svim sporednim radnjama javlja rasplet, taj rasplet se dogodi niotkud i ostavlja gledatelja zbunjenim jer se to svede na kraju na dvije, možda tri scene. Zbog toga se film činio duljim nego što zapravo jest.

Rasplet glavne radnje i završetak filma dobro je napravljen i poanta je odlično prikazana iz zapravo jako jednostavne scene.

Film Sin imao je jako velik potencijal, ali i jako velika očekivanja. Samom činjenicom da je bosanskohercegovački kandidat za Oscara, postavio je svima jednako visoku letvicu. Nadalje, otvorio je Sarajevo Film Festival ove godine pa možda jednostavno gledatelji očekuju malo previše. Je li je mogao biti bolji? Možda. Gubi li zbog toga na vrijednosti njegova poruka? Nikako.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari