Istaknuto

Craftom protiv lockdowna: Po pivo u ogrtaču

craft pivo
Foto: Iggachu (Instagram)
Vrijeme čitanja: 4 minute

Možda ne možemo skočiti na pivo, ali možemo skočiti na pivske webshopove! Čajiće i tople čokolade ne možemo piti svaki dan – dobro, možemo, ali želimo i craft pivo. Iako je ovih dana pod hladan, čarape su duple i sunce rijetko probija nebo, za dobru hmeljastu kapljicu uvijek ima mjesta. Zima će biti duga, ali ne mora biti hladna – samo pivo mora.

Podsjetimo, ove godine smo pivsku karantenu započeli ovako, ljeto uz pivo proveli ovako, a sada donosimo jesensko-zimske preporuke za pod bor, uz kestene ili nakon kile mandarina.

HOP’d Hazy IPA (Pulfer Brewery)

Hop’d IPA iz Pulfer laboratorija, njihov najnoviji ‘sezonac’, ne vjeruje u koronu – divlji je, neobuzdan i pomalo s gorčinom gleda na cijelu situaciju sa stožerom i mjerama. Ova ‘maglovita’ mirišljava IPA sočna je, vrckava i bogatog okusa, ali istovremeno, unatoč 6,5% alkohola, pitka i lagana. Ima tu i nešto tropskih nota, što je baš ono što nam sada treba, a ne jebena magla ili bura.

HOD’d je zaigrano pivo, a nakon jedne ili dvije čaše, zaigrani smo i mi. Sve aromatične i uzbudljive karakteristike IPA piva su tu. E da, dečki kažu da tu ima nekih ludih hmeljeva, a mi im, kao i uvijek, vjerujemo. Samo tako dalje, a navodno nas uskoro čekaju još mnoga fina iznenađenja. Usput, točite ovo u čaše jer izgleda predivno. Popij pa reci hop!

Cijelu ponudu pivovare Pulfer prouči i naruči na njihovom novom webshopu gdje također možeš i naučiti nešto više o mladoj ekipi i njihovim pivama – www.pulferbrewerey.com

Foto: Iggachu (Instagram)

Crni Jack (Pivovara Medvedgrad)

U stilu Jamieja Olivera reći ću kako je ovo ‘ultimate comfort’, samo umjesto hrane reći ću ‘beer’ – ultimate comfort beer. Da, ultimativno utješno pivo za mene ove godine. Prelijepa, crna kao noć boja i postojana smeđa pjena zavedu oči, duboki sexy miris uvlači se u nos, a savršenu predigru u osvajanje pretvara prvi gutljaj koji obuzima svojom kompleksnošću. Ili kompleksnosti?  Ne zaboravimo kako je ovo IPA, a crne IPA-e nisu tako česte kod nas.

Prženi slad, četiri hmelja i lagane, gorkaste note kave i čokolade (IBU 55),  s nježnim aromama voća i citrusa, daju Crnom Jacku punoću i bogatstvo, ali i određenu gustoću i težinu, zbog čega je po meni ovo savršeno pivo za laku noć. Jedno, jerbo ove godine dolazi u boci od pola litre! Dobro, ako ne možete zaspati, može još jedno. Za kraj ću spomenuti kako je Crnim Jackom oduševljen i celebrity metalac Bruce Dickinson, koji je ujedno i veliki ljubitelj piva.

Cijelu ponudu Pivovare Medvedgrad, a bilo je toga ove godine, prouči i naruči na www.shop.pivovara-medvedgrad.hr

craft pivo
Foto: Iggachu (Instagram)

Florida Weisse with Pineapple, Mango and Coconut (The Garden Brewery)

Ljeta nema, ali zašto se ne bi pravili da je tu? Kiselkasto, osvježavajuće, pšenično, voćno, a opet pivo. I to kokosasto, koktelasto, Pina Colada pivo. Zvuči luđe nego što zapravo je, ali i dalje je uzbudljivo, ukusno i konkretno. Kad zatreba promjena scenarija, umjesto kokosom u glavu, ovo je bolja opcija. Bar se okusom možemo vratiti u toplija vremena.

Spomenimo kako The Garden Brewery ima novi logo, novi dizajn, za neka piva čak i novu, veću ambalažu, ali u nekima stvarima ipak su ostali isti – eksperimentiranju, kvaliteti i predanosti. Također, nedavno su drugu godinu zaredom proglašeni najboljom EU pivovarom prema izboru Beer52, jednog od najvećih i najpopularnijih pivskih klubova na svijetu, u kojem je sudjelovalo više od 2 milijuna glasača.

Cijelu The Garden Brewery ponudu prouči i naruči na www.thegarden.hr

craft pivo
Foto: Iggachu (Instagram)

I Helena pije craft!

U redakciji Zihera ne pijem samo ja. Crni i gorki stout, na primjer, po osobnosti savršeno odgovara našoj Heleni (ovo pišem sa sigurne udaljenosti) pa smo htjeli čuti njeno mišljenje o Kišnoj nedjelji, novom pivu Pivovare Medvedgrad i Hladnog piva:

Ovo će biti sve, samo ne recenzija piva na koju ste navikli od našeg Igora. Za sebe sam uvijek govorila da nisam pivopija, sve dok nisam otkrila neobične i hrabre okuse koje je iznjedrila craft revolucija na prostoru bivše države. S vremenom sam razvila velike simpatije prema kremastijim i malo težim okusima pritom ne odbijajući i lagane, prozračne i voćne pivske eliksire.

Kako je točno došlo do toga da gostujem u Igorovoj craftanteni, nisam ni sama sigurna, ali tu sam – zaglavili ste sa mnom za kraj. Kad smo već ovako zajedno, jer ne možemo svi skupa biti u nekoj bučnoj prostoriji s malo svjetla i nekim bendom koji se dere u pozadini, prijeđimo na stvar! Kišnu nedjelju sam testirala u tri različita scenarija, no sve ću vam opisati u nastavku.

craft
Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr
Što to pijem?

Prvo par servisnih informacija. Nakon Punk Rock Lagera Hladno pivo i IPA-e Konobar, Pivovara Medvedgradu suradnji s gajničkim pankerima pripremila je Punk Rock Stout pod nazivom Kišna nedjelja, što je ujedno i ime novog singla Hladnog piva s nadolazećeg albuma. Prvo dokumentirano ispijanje stouta potječe čak iz 1677., nastao je u Londonu, a slavu stekao u Dublinu. Njegove karakteristike su kremasta struktura, jak okus, taman je i gušći od portera.

Pa kakvo je to pivo?

Poznati strip crtač i ilustrator Štef Bartolić autor je etikete, a kolor potpisuje Andrea Knapić. Zajedničkim snagama kreirali su etiketu zbog koje će vam zasigurno zastati pogled, velik dio vas će i posegnuti za bocom upravo zbog odličnog vizualnog rješenja. Ovo tamno pivo, na prvu vas zatresne gorčinom (srednje gorčine – 31 IBU), ali je kremastog i kavastog okusa te vrlo brzo obljubi vaše nepce laganijim hmeljastim okusom koji prevladava. Savršeno paše uz čokoladu, ali i kao pratnja težem ručku. Ipak, najbolje je kad ga možete podijeliti s dragom osobom.

Naruči dobro pivo i podupri naše craft pivovare, sad to možeš i s kauča!

Be social

Komentari